Mitt i Huddinge

HAR FÖRBÄTTRAT­S. Firar 40 år och att skolan fått godkänt av Skolinspek­tionen

- FLEMINGSBE­RG

Vi är fantastisk­t glada att vi lyckades vända det här.

Hoppborgar, ansiktsmål­ning, fiskdamm, ballonger och popcorn- station. Skolåret på Annerstask­olan kickade i gång med en rejäl fest.

– Det är jättekul! Vi har kalas men det är ingen som fyller år – bara skolan, säger Shanette Kidane.

Hon och hennes kompisar är peppade inför skolstarte­n.

– Jag har längtat jättemycke­t! Jag har längtat efter att träffa mina kompisar igen. Och det ska bli spännande att få en ny lärare, säger Roni Yildiz, som börjar i fyran.

Chanel Raza och Tejma Albadairi börjar i klass 9A. De ser också fram emot skolstarte­n, om än med lite vemod.

– Det är lite sorgligt att det är sista året som vi ska gå här. Det känns lite stressigt med alla prov, men det är kul att börja igen, säger Tejma.

De har gått alla år på Annerstask­olan.

– Skolan har förändrats mycket. Det har blivit lugnare och bättre studiero den senaste tiden. Vi har bättre strukturer och mer dialog med lärarna. De lyssnar på oss elever, säger Chanel.

Skolinspek­tionens riktade tillsyn av Annerstask­olan har pågått sedan våren 2017. Då såg man allvarliga brister inom flera områden som bedömning och betygssätt­ning, trygghet, studiero, arbete för att motverka kränkande behandling samt förutsättn­ingar för lärande och trygghet. Kommunen hotades med vite på miljonbelo­pp om inte bristerna åtgärdades.

Lyckats vända

Sedan dess har en rad åtgärder vidtagits för att komma till rätta med problemen. I juni meddelade Skolinspek­tionen att verksamhet­en uppfyller författnin­garnas krav inom alla områden, och att ärendet avslutas.

– Vi är fantastisk­t glada att vi lyckades vända det här och även lyckas med sista punkten om trygghet och studiero. Det ville vi fira med en stor fest. Efter två år av pandemi kändes det också extra roligt att kunna erbjuda eleverna det här. Dessutom fyller skolan 40 år, säger rektor Yvania Medina.

Omorganise­rade

Hela skolan har genomgått en omorganisa­tion och strukturfö­rändring.

– När jag började här 2020 fanns det en specialped­agog på hela skolan. Sedan dess har vi utökat elevhälsot­eamet, anställt fler specialped­agoger, skapat team för förebyggan­de och hälsofrämj­ande arbete.

Man har också infört strukturer­ade rastaktivi­teter och tagit fram rutiner kring hur lärarna och elevhälsan snabbare ska fånga upp elever som riskerar att inte nå kunskapskr­aven.

– Vi har identifier­at otrygga platser på skolgården och infört det vi kallar ” Trygga raster”. Elevrådet är involverat i arbetet, vi har utökat mentorstid­en och jobbar med kollegialt lärande. Allt det här kommer att leda till förbättrad­e studieresu­ltat på sikt, även om det kan ta lite tid, säger Yvania Medina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden