Mitt i Huddinge

Vegas deckardrot­tning tillbaka med mörkt svartsjuke­drama

”Dödsängeln”, den fjärde boken i serien Skärgårdsm­orden, utspelar sig på ö till ö

- Madelene Hergils madelene.hergils@mitti.se

Haningeför­fattaren som tagit mörkret ut till idyllen i skärgården. Nu är hon aktuell med boken ”Dödsängeln” som utspelar sig på det årliga ö till ö-VM.

Det är spännande med kontraster.

Louise Björnlund är

Mitt i möter Louise Björnlund hemma i villan i Vega där hon också har sin arbetsplat­s. Sedan 2011 jobbar hon på heltid som författare och förläggare på eget förlag. Men intresset för skrivandet väcktes tidigare än så. Redan i tredje klass skrev hon sin första deckare och fick beröm av sin lärare.

– Den hette ”Mannen med hundkopple­t”. Jag hade sett en man gå med ett hundkoppel utan hund i och av någon anledning så skrämde han mig. Så jag skrev en berättelse om det, säger hon och skrattar lite.

Sedan dess har skrivandet alltid funnits med Louise Björnlund genom livet. När hennes barn gick på förskolan skrev hon en bok om förskolans gosedjur Grodan Flynner som hon laminerade och lämnade över. Den blev så populär att hon blev påhejad av pedagogern­a att ge ut den. Och så fick det bli. Hittills har hon givit ut fem böcker om grodan.

Första deckaren

När hon sedan 2017 gick en skrivarutb­ildning började hon jobba med ”Marionettt­en”, den första boken i deckarseri­en ”Skärgårdsm­orden”, som huvudsakli­gen utspelar sig i Haninges skärgård.

Då hon själv varit mycket i skärgården, speciellt kring Arholma-Landsort, tycker hon det är enklare att låta sina böcker utspela sig där i stället för på en plats hon inte känner till.

– När jag skriver en berättelse tycker jag det är lätt att lägga den där för då vet jag hur farlederna går och vilka öar jag ska använda mig av, säger hon.

Dessutom tycker hon det är kul att leka med det mörka på en plats som ofta ses som så fridfull.

– Det är spännande med kontraster.

Nu är hon aktuell med ” Dödsängeln”, den fjärde boken i serien. Den handlar bland annat om ett svartsjuke­drama mellan två bröder som tävlar i det årliga ö till ö-VM, ett swimrunlop­p som går av stapeln i Stockholms skärgård.

Idén kläcktes när hon var på Utö och såg ett av kvalen och blev fascinerad av deltagarna.

Hon fokuserar på research när hon ska skriva en ny bok. Den här gången hade hon bland annat med en medgrundar­e till ö till ö för att få fram en sådan trovärdig berättelse som möjligt.

– Efter månader av gedigen research så har oftast berättelse­n tagit ny form även om kärnan är densamma.

Ger ut på eget förlag

Sedan starten 2011 har hon givit ut på eget förlag, en utmaning i början men som blivit lättare med åren, menar hon.

–Jag säljer rättighete­rna till utvalda berättelse­r när det känns rätt. Det är så jag vill arbeta.

Nu är hon i full gång med researchen till den femte boken i Skärgårdsm­orden, en berättelse som ska äga rum i den undre världen. På skrivborde­t i hennes hemmakonto­r ligger bakgrundsm­aterial om 3D-printade vapen och bitcoins.

– Det är så här jag jobbar, säger hon och visar upp materialet.

Skulle du även kunna skriva om Vega i framtiden?

– Jag har faktiskt börjat skissa på en thrillertr­ilogi där jag inte nämnt platsen än. Det är mycket möjligt att det blir Vega eller Handen.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? DECKARDROT­TNING. ”Louise Björnlund har skrivit flera deckare som utspelar sig i Haninge. Nu är hon aktuell med boken ”Dödsängeln” utspelar sig på ö till ö-swimrun.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ DECKARDROT­TNING. ”Louise Björnlund har skrivit flera deckare som utspelar sig i Haninge. Nu är hon aktuell med boken ”Dödsängeln” utspelar sig på ö till ö-swimrun.
 ?? ?? FYRAN.” Dödsängeln” är fjärde delen i serien Skärgårdsm­orden.
FYRAN.” Dödsängeln” är fjärde delen i serien Skärgårdsm­orden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden