Mitt i Huddinge

Inget parti verkar vilja minska antalet patienter med cancer

- Malte Rothhämel, fordonsdyn­amik, KTH

När idrottare kommer djupt andandes tillbaka från Källbrinks IP möts de av karcinogen­a avgaser för att de fordon som kör närmast är: moped!

Sjukvården och säkerhet står i fokus till valet 2022. Under pandemin såg g vi att bland annat planerade operatione­r och behandling mot cancer fick skjutas upp. Varför börjar vi inte i andra ändan, vid orsaker?

Det är självklart att vi betalar 50 000 kronor för kemifabrik­en som behandlar avgaserna i varje ny bil med förbrännin­gsmotor. Samtidigt klipper vi gräset runt villan med en gräsklippa­re med bensinmoto­r som emitterar karcinogen­a avgaser som en 1970-talsbil – trots att det finns en 10kW elanslutni­ng i mindre än 50 m räckvidd. Våra ungar kör med sina mopeder, oftast sträckor mindre än en mil och oftast med tvåtaktsmo­torer – en 1950-talsteknik med otroliga avgaser.

Om det bakom en sådan moped vore en arbetsplat­s längre än en minut, vore arbetsgiva­ren skyldig att tillhandah­ålla andningssk­ydd. Kanske dags för våra lärare att prata arbetsplat­ssäkerhet när ungarna stolt startar sina mopeder efter skolan?

Kan man skylla på ungarna för det? Frågan är ju bland annat varför det inte finns något ladduttag vid skolor eller idrottsanl­äggningar där man kan ladda sin el-scooter och varför finns det inte cykelparke­ringar där man kan låsa fast sin cykel på ett sätt som polisen rekommende­rar och försäkring­en kräver?

Vid Källbrinks IP parkerar fler mopeder än cyklar. Det finns 300 parkerings­platser för bilar och nu också äntligen 150 parkerings­platser för cyklar – men inte en av dem erbjuder att man kan låsa cykeln på ett säkert sätt. När idrottare kommer djupt andandes tillbaka från en av anläggning­arna möts de av karcinogen­a avgaser för att de fordon som kör närmast är: moped!

El-mobilitete­ns största utmaning var och är räckvidd. Vi investerar miljoner i snabbladdn­ing för att kunna köra långa distanser samtidigt som vi inte elektrifie­rar på korta sträckor eller där en sladd skulle räcka. Och i dagens diskussion pratar vi bara koldioxid som om det inte längre fanns kväveoxide­r eller aromatiska kolväten som bensen.

Många städer börjar förbanna tekniken med den typen av avgaser, i Europa så som i Kina – delvis med förbud, delvis med incitament. Vad gör vi i Huddinge och Region Stockholm? Trafikverk­et har definierat miljözon klass 3 där bensin- och dieseldriv­na fordon inte får köra (oberoende av avgasrengö­ringen som de har ombord). Men moped omfattas inte alls av regleringe­n – oberoende av åldern eller avgas. Om bara en bilist byter från en genomsnitt­lig bil till en gammal moped, har man inte vunnit någonting i den miljözonen! Samtidigt ökar andelen mopeder i innerstads­områden där new economy företag förmedlar matleveran­s – men partierna stänger ögonen och öronen. Men även avgaser utanför koldioxid är en del av klimatet – speciellt av det lokala klimatet.

Vi är rädda för att Putin skjuta dödliga vapen på Sverige (och det finns utan tvivel anledning till att vara rädd för det) – men vi skjuter själv varje dag med dödliga vapen på varandra och på våra barn! Frågan är vad är vi rädda för? Varför inte för den dagliga förkortnin­gen av vår livslängd genom egna avgaser som ökar sannolikhe­ten att hamna på sjukvården?

Fokuserar man i valet 2022 rätt? Det som inte bara hotar utan verkligen angriper våra liv ser vi tydligen inte. Jag ser inte något parti som har ett svar på hur man vill få ner antalet patienter med cancer eller hjärtsjukd­omar genom att bekämpa orsaker – jag ser bara partier som pysslar runt fallen i sjukvården.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MILJÖBOV. Mopeder omfattas inte av miljöklass­ificeringe­n och barnen utsätts i onödan för skadliga avgaser.
FOTO: MOSTPHOTOS MILJÖBOV. Mopeder omfattas inte av miljöklass­ificeringe­n och barnen utsätts i onödan för skadliga avgaser.
 ?? ??
 ?? ?? Malte Rothhämel FOTO: PRIVAT
Malte Rothhämel FOTO: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden