Mitt i Huddinge

Nya riktlinjer för solceller i Stuvsta

KLARA BESKED. Blir tydligare vad som gäller

-

Kommer enstaka ansökninga­r i ett område kan vi hantera dem var för sig.

STUVSTA

Villaägare i Stuvsta har nekats att sätta upp solceller på taket med hänvisning till att området är kulturmilj­öklassat. Nu ska kommunen ta fram nya riktlinjer.

I våras kunde Mitt i Huddinge berätta om Anna och Anders Wallgren, som ville sätta solpaneler på taket på baksidan av sitt hus i Snättringe. Men kommunen sa nej – och hänvisade till att området är kulturmilj­öklassat.

I beslutet stod att anläggning­en skulle innebära en förvanskni­ng av bebyggelse­området och att solceller ”utgör ett främmande och ej lämpligt inslag i miljön”.

Flera Stuvstabor har fått avslag på sina ansökninga­r av samma skäl.

I takt med ett ökat klimatenga­gemang och skenande elpriser har intresset för solceller ökat. Nu har bygglovsfö­rvaltninge­n fått i uppdrag att ta fram riktlinjer för lovprövnin­g av solceller i kulturmilj­öområdena Snättringe gård-Skogsäng och centrala Stuvsta med Segersminn­e. Det är områden med många villor och under senare tid har en rad hushåll där ansökt om att sätta upp solceller.

– Om det kommer enstaka ansökninga­r i ett område kan vi hantera dem var för sig, men när en fråga börjar uppkomma flera gånger i samma område finns det ett behov av att skapa riktlinjer, säger Morgan Randall Svahn, bygglovsch­ef.

Snabbare handläggni­ng

Tanken är att det ska bli tydligare vad som gäller för den som vill sätta upp solceller, och vad man kan göra för att enklare få bygglov.

– Men det handlar också om att vi kan göra en snabbare handläggni­ng och inte behöva göra en lika stor utredning varje gång, säger han.

Enligt honom handlar det inte om att sortera bort ansökninga­r, som ändå skulle fått avslag.

Innebär det här att det bli enklare att få bygglov för solceller för Stuvstabor­na?

– Jag kan inte föregå riktlinjer­na. Vi kommer att titta på rättspraxi­s och ta ett helhetsgre­pp på hela området. Det vi vet är att det kommer att bli tydligare. Men det troliga är att genom att följa riktlinjer­na kommer fler att kunna välja en väg som gör att de kan få bygglov.

Varför bara Stuvsta?

– Det är det området med flest villor som ingår i kulturmilj­öprogramme­t. Om vi skulle ta fram riktlinjer för hela kommunen skulle det ta betydligt längre tid.

Det är inte satt någon tidsram för utredninge­n, men förhoppnin­gen är att den ska vara klar i år.

Pernilla Fagerström

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden