Mitt i Huddinge

Draknästet där ungdomarna har makten och pengarna

OMVÄNT. Framgångsr­ika företagare pitchar sina idéer till elva unga investerar­e

- HUDDINGE/BOTKYRKA Albin Tingstedt

försöker entreprenö­rer sälja in sina affärsidée­r inför en jury med kräsna investerar­e.

I Alby vänder vi på steken. Här är det etablerade företag som tävlar om ungdomarna­s miljoner.

I Svt:s Draknästet

Med fem miljoner kronor till sitt förfogande sitter elva ungdomar från Huddinge och Botkyrka redo att investera. Mittemot sitter de sex företagare som snart ska pitcha sina företag, allt från en journalist som vill satsa på unga i förorten till en mångmedalj­vinnare i brasilians­k jiu jutsu som vill engagera tjejer i kampsport.

Trots att det står mycket på spel, är stämningen knappt nervös. Framför allt inte bland de unga investerar­na.

– Om det är nervöst? Nej, det skulle jag nog inte säga. Det är ju inte jag som har alla ögonen på mig i dag, så det är skönt. Det ska snarare bara bli kul, säger 25-åriga Suad Habib som är en av de elva investerar­na för dagen. Och så drar det i gång. Varje pitchare får fem minuter på sig att sälja in sitt företag och varje pitch följs av en frågestund med max tre frågor.

Hålllbarhe­t

Snart är det Amal Abdallas tur. Hon ska pitcha sitt revisorför­etag Deloitte.

När frågestund­en drar i gång är Suad Habib snabbt på bollen.

– Hur arbetar ni med hållbarhet? frågar hon.

– Vi erbjuder företag tjänster där de kan se över sina hållbarhet­sstrategie­r. Men vi skriver också rapporter om hållbarhet som vi sedan publicerar, svarar Amal Abdalla.

Suad Habib verkar nöjd där, och lämnar över ordet till nästa frågeställ­are. När hälften av pitcharna är klara är det paus.

– Det känns bra så här långt, och jag tror att jag har kommit in i en investerar­es tankesätt. Jag tänker på vilka företag som kan få mina pengar att växa samtidigt som de brinner för mina frågor om mångfald, jämställdh­et och hållbarhet. Men jag får en bra känsla av alla, så det här kommer att bli svårt, summerar Suad Habib så här långt.

När de sista pitcharna är klara är det dags för överläggni­ng: Hur ska de unga investerar­na använda sina pengar? Suad har parats ihop med Iman och efter några minuter känner de sig klara.

Samtidigt är det nervöst hos pitcharna.

– Nu är det nervöst. Men jag tycker att mitt föredrag gick bra, så jag hoppas på topp tre, säger Amal Abdallas.

”För att smöra”

Till sist är det dags för ungdomarna att fördela sina miljoner. De går upp i grupper om två. Mest pengar från Suad och Iman fick Sandra Kinnaman Nordström från The Good Talents och Faizal Luttamaguz­is Wooden bike, 1 500 000 kronor vardera. Som enda investerar­e valde de också att lägga pengar i Deloitte: 500 000 kronor.

– Jag ska ju ha praktik där som börjar redan på måndag. Så jag var tvungen att ge lite. För att smöra, säger Suad.

Dagen blev lyckad, menar Najat Abbas, verksamhet­schef för The Good Talents.

– Det har verkligen gått jättebra! Tanken med det här var ju att visa vikten av representa­tion och mångfald inom näringsliv­et, samtidigt som vi stärker våra ungdomar genom att visa dem att det är okej att våga ta plats och att de också kan om de vill, säger hon.

 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? UNGA INVESTERAR­E. Iman och Suad Habib är i full färd med att överlägga vilka företag de vill investera i, som en del i det omvända draknästet.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT UNGA INVESTERAR­E. Iman och Suad Habib är i full färd med att överlägga vilka företag de vill investera i, som en del i det omvända draknästet.
 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? PITCH. Deloittes Amal Abdalla försöker sälja in sitt företag till de elva unga investerar­na.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT PITCH. Deloittes Amal Abdalla försöker sälja in sitt företag till de elva unga investerar­na.
 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? TACKSAM. Suad Habibs lag var det enda som investerad­e i Deloitte.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT TACKSAM. Suad Habibs lag var det enda som investerad­e i Deloitte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden