Mitt i Huddinge

Se upp för vilt – hög olycksrisk just nu

SVAMP. Flera anledninga­r till ökad risk

-

Brunstiga älgar, svampplock­are och mörker är tre faktorer som får viltolycko­rna att öka på hösten.

Det här ska du tänka på innan du ger dig ut på vägarna.

I Stockholms län har det hittills i år inträffat nära 3 100 viltolycko­r. De flesta handlar om en olycka där ett rådjur blivit påkört: så många som 2 670 stycken fram till den 31 augusti enligt statistik från Nationella viltolycks­rådet.

97 älgar, 214 vildsvin, 88 dovhjortar, 2 uttrar och ett lodjur har även de involverat­s i bil olyckor. Dessutom 88 djur som faller under kategorin övriga djur.

Under sommaren minskar antalet olyckor, men när augusti övergår i höst ökar de. En av anledninga­rna är att vi ger oss ut i skogen för att leta svamp och därmed sätter djuren i rörelse. Men även jakt och brunst är anledninga­r till mer rörelse i skogen.

– Sen blir det mörkare både på morgon och kväll så man ser inte lika bra när man kör. Vi rör oss också på vägarna under de tider då det är skymning och gryning, och det gör djuren också, säger Kaj Vinter som är Viltolycks­rådets länsjägare för Stockholm.

Även om det sker viltolycko­r över hela landet, och länet, är vissa vägar mer utsatta än andra.

– Värst är det på 70-vägar utan viltstängs­el och gatuljus. På Värmdö finns det många sådana vägar och där sker det många olyckor, säger Kaj Vinter.

När man ger sig ut på vägarna, speciellt nu, är det viktigt att både hålla koll på vägen och omgivninge­n.

– Du måste tänka att det är djur inom hundra meter när du kör bil. Det gröna i kanten är inte en kuliss.

”Det är ju så lätt”

Skulle olyckan ändå vara framme är det viktigt att du ringer 112 och polisanmäl­er med en gång. Det är inte olagligt att köra på vilt, men det är olagligt att inte polisanmäl­a. En kunskap för få tycks ha, menar Kaj Vinter.

– Jag är lite förvånad för det finns ju med i körkortsut­bildningen och jag tycker att det är allmänt känt. Ändå är det otroligt många som inte vet vad de ska göra. De ringer någon kompis, och kanske ringer de dagen efter. Men det är att likställa med smitning. Och det är ju så lätt, du måste bara ringa till polisen och göra en anmälan.

Klara B Orreteg 070-493 27 68 klara.orreteg@mitti.se

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KUNG. Älgar är stora djur och att köra på en innebär ofta stora skador på såväl bil som djur, och människa.
FOTO: MOSTPHOTOS KUNG. Älgar är stora djur och att köra på en innebär ofta stora skador på såväl bil som djur, och människa.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? HJÄLP. Kaj Vinter med hundarna Kelso och nu avlidne Texas.
FOTO: PRIVAT HJÄLP. Kaj Vinter med hundarna Kelso och nu avlidne Texas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden