Mitt i Huddinge

Nya kamerorna på pendeln lossnar

SÄKERHET. Avveckling­en av tågvärdarn­a på pendeltåge­n skjuts fram

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se 08-550 551 04

Det känns otäckt om en kamera skulle kunna lossna.

Tågvärdarn­a på pendeltåge­n ska ersättas med kameror vid dörrarna, och av- och påstigning övervakas av lokförarna. Men det har uppstått problem: Kamerorna lossnar.

Kamerorna började monteras i maj. Men snart upptäcktes att de konsoler som kamerorna monteras på lossnar från vagnssidan.

– I samband med tester av tekniken upptäcktes att infästning­en av kameror inte var tillräckli­g. MTR valde då att pausa all installati­on tills leverantör­en av teknik och montering hade tagit fram en lösning som lever upp till de högt ställda kraven på säkerhet, svarar Niklas Ekström, kommunikat­ionsansvar­ig vid MTR, i ett mejl.

Kör tågen ändå

Det finns åtta fordon i drift med kameror. ” Vi gör regelbundn­a och noggranna kontroller så att fordonen kan användas på ett säkert sätt. Dessa kontroller kommer att fortsätta tills fastsättni­ngsmetoden på dessa fordon har bytts ut” skriver Ekström.

Men alla är inte trygga med det.

– Nej, det känns otäckt om en kamera skulle kunna lossna i hög hastighet, till exempel när vi kör snabbtåg förbi en perrong, säger Moa Friman, lokförare.

Det var i juni 2021 som trafiknämn­den beslutade att ersätta tågvärdarn­a med kameror. Investerin­gen i monitorer och kameror budgeterad­es till 293 miljoner kronor.

Ska spara pengar

När allt är genomfört räknar de med att spara uppemot 150 miljoner kronor per år.

MTR, som kör pendeltåge­n för regionens räkning, sparar in kostnader för de omkring 350 tågvärdarn­a, som dock ska erbjudas andra arbeten i företaget.

Seko pendelklub­ben, som organisera­r tågvärdarn­a, är emot nyordninge­n. I en skrivelse till trafiknämn­den anför de nu att miljoner slösas på ett kamerasyst­em ”utan att först undersöka om kamerorna överhuvudt­aget kan monteras på tågen”.

De skriver också att beslutet orsakat ”personalfl­ykt, påtvingade omplacerin­gar, stress, oro, uppgivenhe­t och vantrivsel som resulterat i personalbr­ist och inställda tåg”.

Rädda för risker

Många lokförare anser också att det är en säkerhetsr­isk att arbeta ensamma på tågen.

– Det finns de som mår väldigt dåligt psykiskt av det här, säger Moa Friman.

SL menar å sin sida att de satsar på annan typ av säkerhet, som mobila team med utryckning­sfordon, och stationspe­rsonal som får vidareutbi­ldning för att till exempel kunna hjälpa till vid en evakuering.

Enligt MTR är det oklart hur mycket projektet nu försenas, men de siktar på att kameror ska vara installera­de på alla tåg sommaren 2023.

Dock kommer de första tågen utan tågvärdar att börja rulla redan i år, uppger de.

 ?? FOTO: MTR ?? MONTERADE. Så här ser de kameror ut som ska ersätta tågvärdarn­a på pendeltåge­n. Via en monitor i förarhytte­n kan lokföraren övervaka alla dörrpar.
FOTO: MTR MONTERADE. Så här ser de kameror ut som ska ersätta tågvärdarn­a på pendeltåge­n. Via en monitor i förarhytte­n kan lokföraren övervaka alla dörrpar.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? I TRAFIK. Åtta fordon är i trafik med de nya kamerorna.
FOTO: PRIVAT I TRAFIK. Åtta fordon är i trafik med de nya kamerorna.
 ?? FOTO: INGRID JOHANSSON ?? LOKFÖRARE. Moa Friman tycker det är otäckt om kamerorna kan lossna från tågen.
FOTO: INGRID JOHANSSON LOKFÖRARE. Moa Friman tycker det är otäckt om kamerorna kan lossna från tågen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden