Mitt i Huddinge

”Lyssna på vad vårdperson­alen behöver”

-

Region Stockholm är landets rikaste region, men vi har landets längsta väntetider på akuten. Det saknas vårdplatse­r och vårdperson­alen ropar på hjälp. I grunden handlar det om misskötsel av sjukvården och ekonomin.

Det räcker att titta på samtiden. 2020 räknade regionen in ett rekordår. På grund av oanvända statsbidra­g från regeringen gick Region Stockholm med 5,6 miljarder i överskott. Samtidigt varslade Moderatern­a hundratals läkare och undersköte­rskor. Detta trots att vi befann oss i en pandemi och personalen gick på knäna. Den moderata regionledn­ingen prioritera­de annorlunda. Medborgarn­as pengar gick till annat än vård.

Rekordåret et följer ett mönster i Region Stockholm. Trots att medborgarn­a betalar den högsta regionskat­ten egionskatt­en i hela Sverige kan inte nte vårdbehove­t garanteras. Larmen på våra sjukhus avlöser ser istället varandra. I dag dör r 25 personer varje år på Stockholms tockholms sjukhus till följd öljd av de långa väntetider­na och bristen på vårdplatse­r. er.

ir vården allt dyrare i regionen. I dag betalar etalar varje stockholma­re olmare 3 000 kronor mer än vad man i genomsnitt gör landet. En direkt rekt konsekvens av politiska beslut lut

Samtidigt blir

fattade av en moderat ledning som i 16 år getts makten att styra över sjukvården men som fortsätter misslyckas.

Socialdemo­kraterna i Region Stockholm vill prioritera annorlunda. Vi går till val på att ta tillbaka kontrollen över sjukvården. Så att vårdens pengar går till vården och att vård kan ges efter behov. Det kommer kräva konkreta politiska reformer. En historisk satsning på sjukhusen. Vi vill se en historisk sjukhussat­sning på tre miljarder över mandatperi­oden. Det motsvarar årslönerna för 1 100 sjuksköter­skor eller 1 500 undersköte­rskor. Fler kollegor och bättre villkor för personalen. Vi föreslår 33 åtgärder med konkreta förslag så som lönelyft, mer delaktighe­t och förbättrad schemalägg­ning för att förbättra villkoren. villko Det är dags att lyssna på vad vårdperson­alen vårdp behöver. Rusta vårdce vårdcentra­lerna. Varje stockholma­re sk ska få en fast husläkare. Vi vill satsa sat ordentligt för att se till så att läkaren läk på vårdcentra­len känner kän dig och din

sjukdomshi­storia. sjukdomshi

Den 11 september sep är det val. Då är det d dags att göra upp med m Moderatern­as hantering hante av sjukvården en gå gång för alla.

Det D räcker nu. Region Regi Stockholm kan bättre. bättr

Aida Hadžialic (S) Opposition­sregionråd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden