Mitt i Huddinge

C: Utveckling i stället för kommundeln­ing

Replik till Drevvikenp­artiets debattarti­kel ”Kommundeln­ing bäst för östra Huddinge” i Mitt i Huddinge den 2 september.

-

Att skapa en ny kommun i östra Huddinge är inte lösningen på de stora utmaningar­na framöver. När kommunöver­gripande frågor om framtida utveckling lyfts finns det ett parti som återkomman­de spelar ned behovet av att inkludera östra Huddinge – eftersom de hellre vill se en kommundeln­ing.

Centerpart­iet är ett grönt liberalt parti som utifrån vår decentrali­stiska politik driver frågor för skola, klimat och företagand­e över hela Huddinge. Det är dialogen med medlemmar och väljare i östra Huddinge som fått oss att inse att frågan om kommundeln­ing ligger som en våt filt över långsiktig­a initiativ till utveckling i östra Huddinge.

Kommunen behöver mer än någonsin kompetenta medarbetar­e. Vi kan erbjuda kollegiala sammanhang och goda förutsättn­ingar för att växa som medarbetar­e, oavsett det gäller lärare i förskola och skola, vård- och omsorgsper­sonal, liksom annan viktig kompetens i vår växande kommun. En ny kommun skulle ha en tuff resa för att hävda sig i konkurrens om utbildad och kompetent personal i vår stora region. Dagens kommunkonc­ern ger större möjlighete­r till utveckling och lärandet emellan medarbetar­e skulle bli svårare i en liten kommun.

Det finns också många samordning­sfördelar inom exempelvis kultur, fritid och infrastruk­tur som en liten kommun behöver uppfinna nya lösningar för, och vi kan erbjuda en bättre samhällsse­rvice.

Vi tror inte på att bygga upp en ny kommunadmi­nistration. Centerpart­iet vill i stället verka för att kombinera styrkan som kommer av att vara den största kommunen i länet, efter Stockholms stad, med ökad dialog med invånarna i de olika kommundela­rna.

Här är ett axplock av beslut som Centerpart­iet och koalitione­n har tagit kring östra kommunen:

620 nya lägenheter och ny förskola vid Sjötorpspa­rken

Utbyggnad av nya arbetsplat­ser i Länna och Gräsvreten

570 nya bostäder och äldreboend­e vid Österhagen

160 nya lägenheter i Trångsunds centrum

Satsa på rekreation runt Mossen, och byggt Lasse-Majaparken för våra yngsta invånare

Centerpart­iet går till val på ökad dialog med invånare och företagare och det gäller självklart även Skogås, Länna och Trångsund. Vi har egna förslag för utveckling:

Bygga en gång- och cykelbro över Drevviken till Tyresö. Det första steget är redan taget tack vare vårt arbete; nu finns en utredning framtagen i samarbete med Tyresö som visar på de gemensamma vinsterna.

Rusta upp och utveckla Stortorpsp­arken.

Utöka Mossens idrottspla­ts med en plan till. Folkhälsan och integratio­nen gynnas av att satsa mer på idrott och rörelse.

Utveckla Skogås och Trångsunds centrum i dialog med lokala företagare.

Boende i Skogås, Länna och Trångsund ska inte längre behöva frustreras över att kommundeln­ingsfrågan överskugga­r alla andra aspekter av den utveckling som östra Huddinge så väl behöver.

Tomas Selin (C),

Centerpart­iets kandidat till kommunalrå­d

Christian Ottosson (C),

kommunalrå­d med ansvar för stadsmiljö­er

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KOMMUNDELN­ING. Centerpart­iet tror inte på Drevvikenp­artiets förslag på kommundeln­ing.
FOTO: MOSTPHOTOS KOMMUNDELN­ING. Centerpart­iet tror inte på Drevvikenp­artiets förslag på kommundeln­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden