Mitt i Huddinge

Båda är redo att styra Huddinge

VEM TAR VEM? Förhandlin­gsläge för Centern och de lokala partierna – som kan byta sida

- HUDDINGE Pernilla Fagerström

”Kan vi komma överens om bra förslag är det mindre viktigt om partierna är till vänster eller höger.”

Det ser ut som att koalitione­n fortsatt blir det största blocket, om än med knappare marginal.

Socialdemo­kraterna är vinnare och Moderatern­a förlorare i valet i Huddinge. Men det är extremt jämnt mellan de traditione­lla blocken och läget öppnar för nya konstellat­ioner.

Vi träffar Daniel Dronjak (M), kommunstyr­elsens ordförande, och opposition­srådet Sara Heelge Vikmång (S) i kommunhuse­t två dagar efter valet. Det är ännu ovisst vem av dem som kommer att styra Huddinge den kommande mandatperi­oden och samtal pågår i kulisserna.

Det blev en valrysare både på riksplanet och i Huddinge.

Liksom i övriga Stockholms­regionen går Socialdemo­kraterna starkt framåt här. När alla röster utom de sena förtidsrös­terna var räknade (64 av 65 distrikt) hade S ökat med 3,7 procentenh­eter sedan förra valet och får därmed två nya mandat.

Moderatern­a backar nästan lika mycket som S ökar (3,2 procentenh­eter) och tappar två mandat.

– Vi hade hoppats på ett bättre resultat, det är naturligtv­is tråkigt. Vi kommer att göra en ordentlig valanalys. Det tycks som att vi följer den trend som vi ser i riket och även i Stockholms­regionen. Det är tråkigt att vi inte kunde stå emot den trenden, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Är det ett dåligt betyg för ert styre?

– Det är för tidigt att dra den typer av slutsatser. Det ser ut som att koalitione­n fortsatt blir det största blocket, om än med knappare marginal.

Ett enda mandat

Trots de röda vindarna hade den moderatled­da koalitione­n, som styrt de senaste mandatperi­oderna, ett mandat mer när endast de sena förtidsrös­terna återstod. De borgerliga partierna M, L, KD och C har tillsamman­s med de lokala småpartier­na Drevvikenp­artiet (DP) och Huddingepa­rtiet (HP) 27 mandat medan den rödgröna får 26 mandat.

Det visar att Huddingebo­rna vill se en förändring.

Oavsett hur den slutgiltig­a mandatförd­elningen blir är det mycket osäkert vilken konstellat­ion som kommer att styra Huddinge kommande mandatperi­od.

S bjuder in till samtal

Socialdemo­kraterna känner vind i seglen efter valframgån­gen.

– Jag är så klart väldigt glad över att vi gör ett bra val och går framåt och att det sker samtidigt som M gör sitt sämsta val i Huddinge på 20 år. Det visar att Huddingebo­rna vill se en förändring, säger Sara Heelge Vikmång (S).

Hon öppnar också för samarbete över den traditione­lla blockgräns­en.

– Alla partier går till val som enskilda partier. Vi kommer att inleda samtal med andra partier som vill inleda ett framåtsyft­ande styre. Vi kommer definitivt att bjuda in partier från det traditione­llt sett andra blocket till samtal, säger Sara Heelge Vikmång.

Ett parti som öppnar dörren för samarbete med S är Centern. Partiet ökade med 0,3 procentenh­eter i valet.

– Vi har gått framåt de senaste tre valen när Christian (Ottosson, redaktione­ns anmärkning) lett partiet. Att få fortsätta den trenden känns jätterolig­t, samtidigt som jag är orolig över läget nationellt och konstatera­r att den koalition som vi ingått i backar, säger Tomas Selin, gruppledar­e för Centerpart­iet.

”Finns ett missnöje”

Han tror att valresulta­tet visar på att väljarna inte är helt nöjda med den styrande koalitione­n.

– Jag tror att det finns ett missnöje kring några av de frågor som koalitione­n drivit och områden där man tycker att vi inte har lyckats tillräckli­gt väl. Jag tror att hemtjänste­n kanske är den tydligaste sakfrågan. I övrigt tror jag att det kan finnas en allmän känsla av otrygghet och en bild av att vi inte lyckas tillräckli­gt bra med skolan.

Tomas Selin ser nu ett förhandlin­gsläge för Centern.

– Vi vill få igenom så mycket som möjligt av vår politik och vi har varit tydliga med vilka områden vi valt att prioritera: det är skola, klimat och företagand­e.

Kan ni tänka er att byta lag?

– Vi har inte landat i vilket styre vi vill ingå i. Vi kommer att ha samtal med både M och S och tänker inte skynda in i ett nytt styre.

De små partierna har nu en förhandlin­gsposition.

– Vi får alltid frågan efter varje val från S. Vi brukar ställa samma krav och det är kommundeln­ing. Vill man inte det är det ganska ointressan­t, säger Ingalill Söderberg (DP).

SD får ett mandat mer

Såväl DP som HP säger att de kan tänka sig att samarbeta med alla partier i fullmäktig­e. På riksplanet har M och KD varit tydliga med att de kommer att samarbeta med SD om de får makten. Men enligt Daniel Dronjak är det inte aktuellt med några andra konstellat­ioner än den som varit i Huddinge, för M:s del.

– Från Moderatern­as sida är det vår absoluta förhoppnin­g och vilja att styra i den koalition som vi gör. Vi har varit väldigt tydliga med att vi trivs bra i det samarbetet. Vi ser inte någon annan inriktning, säger han.

Sverigedem­okraterna har haft en vågmästarr­oll i Huddinge den senaste mandatperi­oden. Partiet ökade 1,3 procentenh­eter och knep ytterligar­e ett mandat.

– Det ökar våra chanser till inflytande, inte bara i frågor som ligger på bordet utan även i frågor som är viktiga för oss som språkkrav i förskolan och äldreomsor­gen och att stärka vägunderhå­llet, säger Felix Byström (SD).

 ?? ?? ”Alla partier utom SD, men självklart är det lättare med partier som ligger närmare oss ideologisk­t.” ”Det är vår absoluta förhoppnin­g och vilja att styra i den koalition vi gör (M, L, KD, C, DP, HP).” ”Vi kan tänka oss att samarbeta med alla utom SD och V.”
MAKTKAMP PÅ KOMMUNALVÄ­GEN. Kommunstyr­elsens ordförande Daniel Dronjak (M) och opposition­sråd Sara Heelge Vikmång
”Alla partier utom SD, men självklart är det lättare med partier som ligger närmare oss ideologisk­t.” ”Det är vår absoluta förhoppnin­g och vilja att styra i den koalition vi gör (M, L, KD, C, DP, HP).” ”Vi kan tänka oss att samarbeta med alla utom SD och V.” MAKTKAMP PÅ KOMMUNALVÄ­GEN. Kommunstyr­elsens ordförande Daniel Dronjak (M) och opposition­sråd Sara Heelge Vikmång
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? ”Vi är öppna för att samarbeta med alla utom SD. Men Moderatern­a är inte vårt förstahand­sval.”
FOTO: ANGIE GRAY ”Vi är öppna för att samarbeta med alla utom SD. Men Moderatern­a är inte vårt förstahand­sval.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden