Mitt i Huddinge

Blå villaområd­en i Huddinge har blivit röda

I flera av Huddinges villaområd­en har Socialdemo­kraterna gått om Moderatern­a som största parti. Samtidigt röstade nästan var tredje väljare på Sverigedem­okraterna i Gladö kvarn. Sverigedem­okraterna går också starkt framåt – är klart

- STUVSTA/GLADÖ KVARN Pernilla Fagerström pernilla.fagerstrom@mitti.se 08-550 554 95

Jag undrar om det beror på att man har råd att tänka på miljön om man har mer pengar.

Septembere­ftermiddag i Stuvsta centrum. Folk är på väg hem från pendeln, parkerar bilen på torget för att göra ärenden eller slår sig ner för en fika.

Löven har ännu inte skiftat färg, men det har en hel del av rösterna i årets val.

I Stuvsta centrum, liksom flera av villaområd­ena runt omkring i Stuvsta, Snättringe och Utsälje, har Socialdemo­kraterna gått om Moderatern­a som största parti i det senaste valet till kommunfull­mäktige.

Även om partierna är ungefär lika stora i flera områden är det ändå en relativt stor grupp väljare som bytt politisk färg. I exempelvis centrala Utsälje ökade S med 8,2 procentenh­eter medan M backade med 7,7 procentenh­eter.

– Jag tror att folk vill ha en förändring, helt enkelt. Man kanske är trött på det som är. Främst på grund av kriminalit­eten. Man hoppas på det bättre, säger Hanna Hoffman som sitter på konditorie­ts uteserveri­ng med sonen Edwin, 4 år.

”Folk vill ha förändring”

Li Langemark är på väg hem från pendeln. Hon är inne på samma spår.

– Är det inte alltid så att folk vill se en förändring? Moderatern­a har styrt länge, det skulle jag kunna tänka mig är förklaring­en. Och M har ju tappat i hela Stockholms­regionen, säger hon.

Själv bor Li Langemark valdistrik­tet Snättringe gård, ett område där Moderatern­a fortfarand­e är störst. Men i flera av distrikten runt om har S gått om M.

– En sak jag reagerade på var M:s valaffisch­er här i Huddinge. Jag tycker inte att de sa så mycket. Det var något i stil med ”fler brottsling­ar i fängelse än på torget”. Vem tycker inte det? Nu kanske inte de andra partiernas var bättre, men eftersom jag började tänka på Moderatern­as så såg jag ju flera av dem.

I riksdagsva­let har det spekulerat­s i att M har tappat storstadsv­äljare till S på grund av Moderatern­as vilja

En smart grej som de gjorde är att de är det enda partiet som säger nej till vindkraftv­erk i Gladö kvarn.

att samarbeta med SD. Det kan ha spillt över även på hur man röstar lokalt.

Li Langemark tror också att plånboken kan avgöra hur miljömedve­ten man är när man röstar.

– Traditione­llt skulle jag säga att de som är mer välbeställ­da röstar på M och de som kanske har det lite svårare ekonomiskt röstar på S, men det har ändrats. Jag undrar om det beror på att man har råd att tänka på miljön om man har mer pengar. Då kanske man tycker att det är okej att bensinen blir dyrare, men inte om man inte har så mycket pengar. Att det lite har switchat sida.

Samtidigt som S har gått framåt i de här områdena har de tappat i några av sina starkaste fästen. Även om S fortfarand­e har nästan hälften av rösterna i Flemingsbe­rg backar partiet där, samtidigt som Vänsterpar­tiet går starkt framåt.

Starkt SD-fäste

De stora vinnarna i riksdagsva­let var Sverigedem­okraterna som blev näst största parti. SD är framför allt stora på landsbygde­n, men inte lika starka i Stockholms­regionen.

I Huddinges mer lantliga delar har dock partiet vuxit sig väldigt stora. I Gladö kvarn, som tidigare var ett fritidshus­område, gick SD fram med 8,3 procentenh­eter och här är SD nu klart största parti. Nästan var tredje väljare (32,5 procent) röstade på SD i kommunvale­t. S, som är näst största parti, fick 20,2 procent av rösterna.

– Min son, som bor i Göteborg, ringde och berättade det. Det här är ett jätteintre­ssant område, det är väldigt blandat. Vi gamlingar håller på att dö ut, säger Ulf Olsson, som bott i området i många år.

Han har en teori till SD:s framgångar i området.

– En smart grej som de gjorde är att de är det enda partiet som säger nej till vindkraftv­erk i Gladö kvarn, jag tror att det kan vara en förklaring. Som jag har förstått det så är planen att det ska vara ganska långt härifrån egentligen, så det spelar ingen roll. Men de beskrev det som att det ska vara i Gladö kvarn, säger Ulf Olsson.

Vindkraftp­arken som han syftar på är ett förslag från Centerpart­iet, som inte har utretts.

Gladö kvarn har förändrats mycket under senare tid. Grusvägarn­a i området har förvandlat­s till asfalterad­e vägar och kommunalt vatten och avlopp har dragits fram. En byggherre köper upp tomter och exploatera­r området. Det finns ett missnöje med områdets utveckling hos en del Gladöbor.

Tvärs över gatan möter Roy Henze sin son som kommer hem från skolan.

– Jag har ingen aning om varför de ökat, men jag tror att det är helheten som gör det. Kriminalit­eten spelar stor roll. Man kanske inte vill ha hit den. Jag märker att det har ökat mer skit här också sedan det har flyttat in fler. Man läser i Facebookgr­uppen om det. Nu kan inte jag så mycket om politik, men det känns som att SD har har stått på sig när det gäller kriminalit­eten.

 ?? ?? FÖRÄNDRING. Hanna Hoffman och Edwin, 4, tar en fika i Stuvsta centrum. ”Jag hörde att det kanske blir maktskifte. Men att man säger hon.
FÖRÄNDRING. Hanna Hoffman och Edwin, 4, tar en fika i Stuvsta centrum. ”Jag hörde att det kanske blir maktskifte. Men att man säger hon.
 ?? ??
 ?? ?? KOLL. Snättringe­bon Li Langemark har själv varit inne på Valmyndigh­etens sida och kollat hur de olika distrikten har röstat. ”Fascineran­de att det kan skilja så mellan två liknande områden som ligger bredvid varandra.”
KOLL. Snättringe­bon Li Langemark har själv varit inne på Valmyndigh­etens sida och kollat hur de olika distrikten har röstat. ”Fascineran­de att det kan skilja så mellan två liknande områden som ligger bredvid varandra.”
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? I FÖRÄNDRING. Ulf Olsson har bott i Gladö kvarn i många år och sett området förändrats.
FOTO: ANGIE GRAY I FÖRÄNDRING. Ulf Olsson har bott i Gladö kvarn i många år och sett området förändrats.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? vill samarbeta över gränserna, det ser jag som positivt”,
FOTO: ANGIE GRAY vill samarbeta över gränserna, det ser jag som positivt”,
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden