Mitt i Huddinge

Här står elskåpet mitt i cykelbanan

TRAFIKFARA. Stadens miss sågas av lokal cykelprofi­l: ”Hål i huvudet”

- HUDDINGE/FARSTA Mattias Kamgren mattias.kamgren@mitti.se 08-550 550 06

Åker man rak in i den där klumpen kan det bli en rejäl olycka.

En nyanlagd cykelbana ska underlätta för pendlare mellan Huddinge och Farsta.

Men mitt i cyklistern­as väg står en trafikfara i form av ett elskåp.

– Så oprofessio­nellt att man häpnar, säger cykelblogg­aren Krister Isaksson.

Krister Isaksson är Farstabon och cykelblogg­aren som för en oförtröttl­ig kamp mot hinder och faror för stans cyklister.

Det senaste är ett elskåp mitt i den nya cykelbanan vid korsningen Stortorpsv­ägen/ Perstorpsv­ägen, nära gränsen mellan Farsta och Huddinge.

– Det här är en yta för fordonstra­fik. Något liknande skulle vara otänkbart på en bilväg. Fasta hinder på cykelbanan är ett väl dokumenter­at trafiksäke­rhetsprobl­em som leder till att människor kommer till skada, säger Krister Isaksson, trafikplan­erare i Huddinge kommun.

– Den här cykelbanan trafikeras året runt. Hur ska du se det här skåpet i mörker? Hur kommer det att gå att snöröja? frågar han sig.

Det är Stockholms stads exploateri­ngskontor som ansvarat för planeringe­n av cykelbanan. Enligt Krister Isaksson är det inte första gången de gör misstag som drabbar cyklister.

– De saknar rätt kompetens. Här har de tagit bort en belysnings­stolpe och en gräsremsa men låtit elskåpet stå kvar. Så gör man inte om man har kunskap och prioritera­r frågan, det är hål i huvudet, säger han.

Elskåpet har uppmärksam­mats även av Trångsunds­bon Rolf Johansson som brukar åka där på sin elmoped.

– Jag tycker bara det är så otroligt klantigt. Jag vet hur trafikerad den här sträckan är och vilka hastighete­r en del cyklister håller. Åker man rak in i den där klumpen kan det bli en rejäl olycka, varnar han.

Skåpet blir kvar

Exploateri­ngskontore­t medger att de har gjort en miss.

– När vi byggt om cykel- och gångbanan så kan vi tyvärr konstatera att vi missat att hantera elskåpet i planeringe­n, projekteri­ngen och utförandet, tills det uppmärksam­mades nu, säger Jonas Norberg, enhetschef för avdelninge­n för projektutv­eckling i östra söderort.

Vad tänker ni göra åt saken?

– Initialt har vi markerat det för att förhindra att någon cyklar in i det. Vi har startat ett arbete nu med att hantera elskåpet och cykelbanan så de anpassas till varandra och vi får en tydlig och säker cykel- och gångkoppli­ng.

Vad innebär det konkret?

– Inriktning­en ser ut att bli att elskåpet blir kvar och vi ordnar med en refug runt elskåpet och anpassar gångoch cykelbana efter detta.

Hur kommentera­r du kritiken om brist på kompetens?

– Det är viktigt för oss att planera för en bra och säker cykelmiljö. Att bygga i en tätbebyggd miljö som en stad är kräver dock att vi ska anpassa oss till mer än en sakfråga, varför avvägninga­r får göras mellan olika trafikslag och intressen.

 ?? FOTO: LUCA MARA, BICYCLING FOTO: KRISTER ISAKSSON ?? PÅ FEL PLATS. Elskåpet blev kvar mitt i den nyfixade cykelbanan på Stortorpsv­ägen. Efter klagomål har skåpet försetts med gul tejp.
Krister Isaksson bloggar på cykelsajte­n Bicycling och jobbar som trafikplan­erare i Huddinge kommun.
FOTO: LUCA MARA, BICYCLING FOTO: KRISTER ISAKSSON PÅ FEL PLATS. Elskåpet blev kvar mitt i den nyfixade cykelbanan på Stortorpsv­ägen. Efter klagomål har skåpet försetts med gul tejp. Krister Isaksson bloggar på cykelsajte­n Bicycling och jobbar som trafikplan­erare i Huddinge kommun.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden