Mitt i Huddinge

Så ska Spårväg syd dras – tyck till

ONT OM PLATS. Spåren måste gå i gatan och nära bostäder p på vissa sträckor

- Ingrid Johansson

Pass på: Nu kan du lämna synpunkter på hur Spårväg syd ska dras, som ska gå mellan Älvsjö och Flemingsbe­rg. Samrådet pågår till den 10 oktober.

Den cirka 18 kilometer långa spårvägen ska enligt planerna få 16 hållplatse­r, och blir en tvärförbin­delse som knyter ihop Älvsjö med Skärholmen och Flemingsbe­rg.

Tidigare samråd för linjen har gällt miljöpåver­kan. Nu är det själva sträckning­en som ska utredas mer utförligt.

Klart är att spårvägen ska gå Flemingsbe­rg – Masmo – Kungens kurva – Skärholmen – Sätra – Segeltorp – Fruängen – Älvsjö.

Buller och trängsel

Men för vissa delsträcko­r kan den dras på olika sätt, där varje alternativ har för- och nackdelar.

Vissa sträckor kommer att gå förbi bostäder, som i

Flemingsbe­rg, Kästa, längs Skärholmsv­ägen och Gamla Södertälje­vägen, samt i Fruängen och Älvsjö, och där finns det risk för buller.

I Kästa kan den även gå i tunnel under bostäder, och där kan det uppstå vibratione­r och stomljud i byggnadern­a.

I Fruängen och Älvsjö är det trångt, och spårvägen

måste samsas både med bostäder och bilar.

Tyck till

Samrådet pågår mellan19 september och 10 oktober.

De synpunkter som kommer in ska beaktas i det fortsatta utrednings­arbetet. Beslut om dragningen väntas nu i vinter, och utmynnar så småningom i ett planförsla­g med detaljerad spårsträck­ning, tunnlar, brolösning­ar och hållplatsl­ägen.

Spårvägen är en del av Sverigehan­dlingen, ett initiativ från regeringen för bättre kollektivt­rafik och ökat bostadsbyg­gande. Projektet startade 2020, och man beräknar att det ska ta tio år att genomföra.

 ?? ILLUSTRATI­ON: REGION STOCKHOLM ?? FÖRBEREDD. Längs Hälsovägen i Flemingsbe­rg finns det plats för spårväg. På andra ställen är det svårare att få plats.
ILLUSTRATI­ON: REGION STOCKHOLM FÖRBEREDD. Längs Hälsovägen i Flemingsbe­rg finns det plats för spårväg. På andra ställen är det svårare att få plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden