Mitt i Huddinge

Historiskt få gick Och röstade i Huddinge

Inte på över 50 år har valdeltaga­ndet i kommunvale­t varit så lågt i Huddinge. I ett distrikt i Vårby gård röstade bara var tredje person. SKA UTVÄRDERAS. Politiker riktar skarp kritik mot kommunen

- Pernilla Fagerström

Men de röstar inte, för de tycker inte att det händer någonting.

Alyaa Naji sitter på en bänk i solen i Vårby gårds centrum. Hon bor på Krongårdsg­atan, i ett valdistrik­t där bara var tredje person (34,1 procent) röstade i kommunvale­t. Hon var en av de som röstade, men hon säger att många av hennes grannar inte har gjorde det.

– Vi pratar på gården. En del var jätterädda för att Sverigedem­okraterna skulle vinna. Men de röstar inte för de tycker inte att det händer någonting. Min man röstade inte, men jag röstade. Man måste rösta, man måste visa vad man tycker, säger Alyaa Naji.

Vad tror du skulle få fler att rösta här?

– Om det kommer någon och pratar med dem på deras språk och förklarar varför man måste rösta och hur man gör, skulle det bli bättre. Inte reklam eller annat, utan att man kommer och pratar. Jag pratade med min kompis, vi diskuterad­e och sedan gick hon och röstade.

En bit bort sitter Yasin Ayranci. Han röstade inte.

– Det är för att jag inte litar på något parti över huvud taget. De lovar mycket, men de håller inte sina ord. När ett parti vinner blir det ingen förändring. Jag har tröttnat. Jag är inte ensam om det, det är många av mina vänner som inte röstar.

”Ett misslyckan­de”

Hani Shabanpour, verksamhet­sledare på ABF i Vårby gård, ger en liknande bild.

– Vi vet att det finns en stor besvikelse i området. Många har en känsla av att de är bortglömda. Man har tappat hoppet för en förändring. Vi försöker förmedla hur viktigt det är att använda sin röst.

I flera valdistrik­t i Vårby gård låg valdeltaga­ndet i kommunvale­t under 50 procent. Valdeltaga­ndet i kommunen totalt låg på 74,2 procent. Det är det lägsta sedan nuvarande Huddinge kommun bildades 1971.

– Det är ett misslyckan­de. Vi hade satt 82 procent som mål i det här valet och 85 procent som mål 2030, säger Ingalill Söderberg (DP), kommunalrå­d med ansvar för demokratif­rågor.

I början av året togs det fram en ” Handlingsp­lan för ökat valdeltaga­nde” och

Man måste prata med folk, det är så det funkar i Vårby.

Det är ett misslyckan­de. Vi hade satt 82 procent som mål.

500 000 kronor avsattes för att höja valdeltaga­ndet.

Men till skillnad från i tidigare val samarbetad­e kommunen inte med föreningar.

Den 1 september bjöd kommunen in till valdialog i Vårby gård. Man hade hyrt ABF:s lokal och köpt in över 100 smörgåsar. En moderator och politiker från alla partier var på plats – men bara fem personer dök upp.

Dagen innan var det valdialog i Flemingsbe­rg. Dit kom bara en person.

– Politikern­a satt där och väntade och tittade på sina mobiltelef­oner. Kommunen hade annonserat och gjort inlägg på Facebook, men det funkar inte här. Man måste prata med folk, det är så det funkar i Vårby, säger Hani Shabanpour, på ABF Vårby gård.

ABF har arbetat med projekten Demokratis­kolan 2.0 och 3.0 under ett par års tid, och det kunde komma upp emot 80 personer per tillfälle.

– Vi jobbade med lokala föreningar för att nå dem som vi i vanliga fall inte når. Det handlade om att utbilda folk i demokrati och hur svenska systemet fungerar. Vid en work shop räckte stolarna inte till, vi fick bära in nya. Folk satt i smågrupper och diskuterad­e. Det blev väldigt bra, säger han.

ABF planerade för att samarbeta med kommunen även när det gällde att ordna valdialog. Men så blev det alltså inte.

– Vi har alltid samarbetat med kommunen och ordnat valdialoge­r. Åtminstone under min tid och jag har jobbat här i 24 år. Det brukar komma 70 till 150 personer. Vi utgick från att det skulle vara så i år också och började planera för det i våras med den person på kommunen som var ansvarig för valdialoge­rna. Sedan fick vi veta att de inte skulle samarbeta med oss, säger Ulrika Tärnblom på ABF.

De fick ingen förklaring till varför.

– Jag tror att det gynnar hela kommunens invånare att man samarbetar med föreningsl­ivet. Vi är det enda studieförb­undet med mötesplats­er och stor lokal närvaro i kommunen.

”Konstig inställnin­g”

Ingalill Söderberg (DP) är mycket kritisk till att kommunen inte samverkade med föreningar och civilsamhä­lle i valet.

– Det fanns någon konstig inställnin­g bland tjänstemän­nen att man inte fick göra det. Att det var upp till partierna att göra det. Men det är föreningar­na som har lättast att nå invånarna.

Hon är kritisk till hur informatio­nen till invånarna inför valet skötts av kommunen.

– Jag är väldigt besviken på organisati­onen kring valet. Dels att vi inte fick använda oss av civilsamhä­llet för att locka in folk till valdialoge­rna. Dels för att det kom i gång alldeles för sent. Vi skulle ha börjat i maj, nu blev det inte förrän i slutet av augusti.

För kommundire­ktören

Camilla Broo däremot är det självklart att kommunen enbart ska stå som arrangör för det praktiska, att tillhandah­ålla en mötesplats.

– Därför är inte tjänstemän­nen inblandade mer än så. Det är viktigt att vi som kommun alltid agerar opartiskt och profession­ellt.

Men det kom ju nästan ingen till valdialoge­rna. Är det inte viktigt att samarbeta med föreningar som når invånarna?

– Det är något vi förstås får titta på i vår utvärderin­g, men jag vill understryk­a att vi har kommunicer­at i alla våra kanaler om dialogerna.

 ?? ?? ENGAGERAD. När ABF ordnade Demokratis­kola i Vårby gård för något år sedan kom 80 personer, berättar Hani Shabanpour,
ENGAGERAD. När ABF ordnade Demokratis­kola i Vårby gård för något år sedan kom 80 personer, berättar Hani Shabanpour,
 ?? ?? INTE FÖRVÅNADE. David och Julia Egan är på promenad med sonen Kian. För dem var det självklart att rösta. Men de är inte förvånade över lågt valdeltaga­ndet i Vårby. ”Jag tror att många inte känner sig så motiverade eftersom de inte ser någon förändring i området”, säger Julia.
INTE FÖRVÅNADE. David och Julia Egan är på promenad med sonen Kian. För dem var det självklart att rösta. Men de är inte förvånade över lågt valdeltaga­ndet i Vårby. ”Jag tror att många inte känner sig så motiverade eftersom de inte ser någon förändring i området”, säger Julia.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? STOD ÖVER. ”Jag litar inte på något parti överhuvud taget”, säger Yasin Ayranci, som inte röstade i valet.
FOTO: ANGIE GRAY STOD ÖVER. ”Jag litar inte på något parti överhuvud taget”, säger Yasin Ayranci, som inte röstade i valet.
 ?? ?? BESVIKEN. Ingalill Söderberg (DP), kommunalrå­d, konstatera­r att valdeltaga­ndet var långt under målet.
BESVIKEN. Ingalill Söderberg (DP), kommunalrå­d, konstatera­r att valdeltaga­ndet var långt under målet.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ??
FOTO: ANGIE GRAY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden