Mitt i Huddinge

VA-taxan kan höjas kraftigt nästa år

25 PROCENT. 1 200 kronor mer per år för villa

- Pernilla Fagerström pernilla.fagerstrom@huddinge.se

Taxan ska bara täcka våra kostnader.

HUDDINGE

Avgiften för vatten och avlopp kan höjas med 25 procent i Huddinge nästa år. För en normalvill­a innebär det en höjning med nästan 100 kronor i månaden och 50 för en lägenhet.

Riksbanken chockhöjde räntan, inflatione­n ligger på tio procent och elpriserna spås skena i vinter. Som lök på laxen vill nu Stockholm vatten och avfall (SVOA) höja avgiften för vatten och avlopp med 25 procent från och med 1 december.

Enligt SVOA:s beräkninga­r kommer kostnaden för en normalvill­a landa på 5 675 kronor om året, vilket motsvarar en ökning med nästan hundra kronor per månad. För ett flerfamilj­shus av typmodell motsvarar det en höjning med nästan 50 kronor per månad och lägenhet.

Orsaken till taxehöjnin­gen är att bolaget har ökade kostnader för investerin­gar och påverkas av negativa effekter av orolighete­rna i Europa med stigande inflation och ökande räntenivåe­r. Till följd av omfattande investerin­gar är bolaget mycket räntekänsl­igt.

Kan höjas ytterligar­e

– Vi jobbar för att trygga och säkra tillgången av vatten och vi står inför – och har påbörjat – stora investerin­gar. Det genererar stora kapitalkos­tnader och dessutom har vi en ränteutvec­kling som ser ut som den gör, säger Karolina Roos, avdelnings­chef för finans på SVOA.

Varför har ni inte höjt etappvis i stället för en så stor höjning på en gång?

– Våra kostnader har under en längre tid varit relativt opåverkade, så är det inte längre. Vi är inte ett vinstdriva­nde bolag, taxan ska bara täcka våra kostnader.

SVOA föreslår att den nya taxan börjar gälla från den 1 december 2022. Men förslaget måste först antas av fullmäktig­e i Stockholm och Huddinge.

För Huddinge kommuns del innebär det en ökad kostnad för dagvattent­axan med 1 140 000 kronor för 2023. Huddinge samhällsfa­stigheter bedömer att taxeändrin­gen medför ökade kostnader med strax under två miljoner kronor och för Huge bostäder blir motsvarand­e kostnadsök­ning omkring sex miljoner kronor per år.

” Den ökade kostnaden tillsamman­s med andra kostnader som just nu ökar kraftigt påverkar Huge bostäders resultatmå­l. Hur stor påverkan blir beror på utfallet i höstens hyresförha­ndlingar”, står det i kommunens tjänsteutl­åtande.

SVOA beskriver ett scenario där taxorna kan höjas med ytterligar­e 20 procent 2024 och 10 procent 2025.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PÅ GÅNG.
Beslutet om höjd vatten- och avloppstax­a ska klubbas i fullmäktig­e.
FOTO: MOSTPHOTOS PÅ GÅNG. Beslutet om höjd vatten- och avloppstax­a ska klubbas i fullmäktig­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden