Mitt i Huddinge

Här är han som gjort betongen till något ur en serietidni­ng

- 08-550 550 24 albin.tingstedt@mitti.se

Storvreten och Dupondtarn­a hittar man i Tumba. Nyligen har också farsan Simpsons stora gula nylle äntrat en grå betongpela­re i centralort­en. Men vem är den mystiska konstnären?

Man målar och glömmer alla problem för att man är så inne i det man gör

Tintin hänger i

STORVRETEN

Det började som ett fotointres­se och en förkärlek till gatukonst.

– Det var när jag fotade grafitti i Snösätra för några år sedan som jag fick frågan om att testa själv. Och det var verkligen inte så lätt de första gångerna! säger konstnären vars namn ska förbli höljt i dunkel ett litet tag till.

Och genom gatukonste­n knöt vår konstnär flera kontakter. En av dem var den numera bortgångna Tonk the Trooper som Mitt i uppmärksam­made redan för två och ett halv år sedan, med hans superhjält­ar i Söderort.

– Vi blev kompisar och umgicks ganska mycket. Så nu fortsätter jag hans legacy. Men jag tror att han skulle uppskatta att fler håller på på samma sätt som han gjorde, säger konstnären.

Började med Simpsons

Det var i Storvreten som den allra första figuren tog plats: ett verk över de tre Simpsonbar­nen på en grå betongvägg längs Passvägen. Det dröjde inte länge innan de fick sällskap av Tintin och Milou.

– Jag vet inte riktigt varför det blev just de här. Men de har varit på tv så pass länge så det är kul för både vuxna och barn. Men lika mycket som de är kul för dem, är de terapi för mig.

Hur då?

– Man målar och glömmer alla problem för att man är så inne i det man gör. Nu är det det enda jag gör efter jobbet. Det här, och målar på lagliga grafittivä­ggar.

Med sig till Storvreten har han också en bit ihopvikt golvunderl­ag. Inte mycket för världen just nu, men när han vecklar ut den visar det sig att det egentligen är Bart Simpsons gula tryne.

– Först använde jag cellplast. Men det är både otympligt och kan gå sönder lätt. Men så fick jag nys om det här som man lägger under parkettgol­v och då började jag köra på det i stället. Och då skär man ut med en varm ståltråd, målar konturerna med akryl, vikter ihop och sätter upp.

Strul vid uppsättnin­g?

Men ett tag ser det ut som att uppsättnin­gen av Bart Simpson får vänta – vår konstnär har glömt limpistole­n. Med lite kreativite­t och starka nypor lyckas han ändå klämma ut duttar med bygglim.

– Det tar cirka 24 timmar innan det är härdat, och då sitter det stenhårt.

Har du tänkt något kring

problemati­ken kring gatukonst?

– Jag sätter ju upp på strategisk­a ställen, som högt upp så att de inte blir förstörda eller på platser där många passerar. Och jag tänker att blir man tagen av polisen så får man betala, men jag tror också att det jag gör ser de ganska lätt på. Men det är min personliga tanke.

Har du blivit tagen?

– Nej, aldrig. Men de flesta gillar det jag gör, och jag vill tro att även polisen gillar att jag pryder våra betongvägg­ar, säger 53- årige Johan Ahlbom.

Albin Tingstedt

 ?? ?? STORVRETEN­S GRAFITTITO­MTE. Med kände tv-figurer pryder han Botkyrkas annars gråa betongvägg­ar.
STORVRETEN­S GRAFITTITO­MTE. Med kände tv-figurer pryder han Botkyrkas annars gråa betongvägg­ar.
 ?? ?? FÖRST. Det allra första verket hänger kvar i Storvreten än i dag.
FÖRST. Det allra första verket hänger kvar i Storvreten än i dag.
 ?? ?? BEKANT. Och det finns också figurer som känns igen av de lite yngre.
BEKANT. Och det finns också figurer som känns igen av de lite yngre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden