Mitt i Huddinge

Flera års väntetid

KARTLÄGGNI­NG. 1 200 barn står i kö i Huddinge: ”Det blir så

- SEGELTORP

Det blir väldigt sårbart om någon häst haltar eller behöver vila.

På ena sidan vägen: Elupplysta Segeltorps IP med tre konstgräsp­laner och en ishall. På andra sidan: En lerig och oupplyst uppfart till Gömmargård­ens ridskola.

– Det blir så himla tydligt här vad man satsar på, säger Paola Squassina, styrelseme­dlem i Gömmargård­ens ridsällska­p.

Det är snart lunchdags för hästarna. De står uppställda och redo i sina hagar. Prinsen och Assar hälsa ivrigt på Paola Squassina när hon kommer fram till dem.

– De vet att det är dags för mat, säger hon och skattar.

Hagarna är små så de får vara två och två tillsamman­s med någon som de gillar att vara med. Gömmargård­ens ridskola har 21 hästar, 10 ponnyer och 11 stora hästar. Varje vecka har de 280 uppsittnin­gar. 70 procent av utövarna är barn och unga och nästan hälften tar sig hit med cykel eller till fots.

– Vi är centralt placerade och vi har fyra grundskolo­r i vårt närområde, det är ovanligt för en ridskola. Dessutom ska det byggas 3 500 bostäder i Kungens kurva. Allt det här gör att det är stor efterfråga­n på en plats här, säger Paola Squassina.

Stängde kölistan

För ett par år sedan stängde de kölistan när de hade 300400 barn som väntade på en plats. Nyligen gjorde de en rensning i listan och 30 barn kunde erbjudas plats. Men det är fortfarand­e lång väntetid till de mest attraktiva tiderna.

Bett om hjälp länge

Gömmargård­ens ridskola har länge försökt få hjälp från kommunen för att kunna utöka verksamhet­en. De skulle både behöva utöka antalet hästar och bygga ut. Eftersom ridhuset är relativt litet kan de ha max åtta hästar under en lektion.

De delar dessutom anläggning med Juringe ridsällska­p, som är en ideell förening med privat uppstallad­e hästar, och behöver samsas om

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden