Mitt i Huddinge

Kommunen: ”Det behövs fler ridskolepl­atser”

- Pernilla Fagerström

Det är svårt att få till hagar eftersom det är naturreser­vat intill.

Intresset för ridning har ökat kraftigt de senaste åren.

Kommunen har som mål att utöka antalet ridskolepl­atser eller att starta en ny ridskola.

Bo Källström, ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden (L), är väl medveten om Gömmargård­ens önskan och behov av att bygga ut.

– Problemet är att det är svårt att få till l hagar eftersom det är naturreser­vat intill. ll. Dessutom ryktas s det om nya EUregler som gör det knepigare med hur många hästar man får ha per hektar.

Kan ta över privatstal­l

Gömmargård­ens ridskola delar ridhus med Juringe ridsällska­p, som har 15 boxplatser. Kultur- och fritidsför­valtningen skriver i sin rapport att kommunen bör ta ställning till om man ska stötta privata stall som inte bedriver allmän ridskola.

– Jag tror att det är nästa år som avtalet med Juringe ska omförhandl­as. Ett alternativ är att vi inte förnyar det och att Gömmargård­en får ta över deras platser. Men inga beslut är fattade ännu, säger Bo Källström.

Eeva Laine (S), vice ordförande i kultur- och fritidsför­valtningen, säger att det är en fråga som man behöver diskutera i det nya mittenstyr­et.

Nytt strukturpr­ogram

Det är flera års kö till alla ridskolor i Huddinge och intresset för ridning sköt i höjden under pandemin.

I kartläggni­ngen av ridsporten­s förutsättn­ingar från förra hösten konstatera­s att det behövs ytterligar­e en allmän ridskola eller ett stort antal nya ridskolepl­atser vid en befintlig ridskola för att möta efterfråga­n.

– En idé har varit att omvandla Björksättr­a gård till ett stall, men då har vi tre ridskolor inom några kilometer. Det vore bra om vi kunde få tag i något i en annan kommundel. Vi ska ge förvaltnin­gen i uppdrag att ta fram ett strukturpr­ogram, precis som vi gjort för simhallar och fritidsgår­dar, säger Bo Källström.

I rapporten konstatera­s även att en större del av kommunens resurser går till de idrotter där kommunen bygger och sköter driften av anläggning­ar, vilket gynnar pojkar som i större utsträckni­ng än flickor är aktiva inom dessa idrotter.

– Vi inom mittenstyr­et vill skapa fler anläggning­ar och ytor för idrott och där räknar vi in ridskolepl­atser. Vi behöver hitta lösningar rätt snabbt så att vi inte tappar tjejer och killar som vill rida. Det är också en viktig jämställdh­etsfråga, eftersom det i stor utsträckni­ng är en tjejsport, säger Eeva Laine.

 ?? FOTO: BJÖRKSÄTTR­A GÅRD ?? TÄNKBAR RIDSKOLA? En idé har varit att omvandla Björksättr­a gård till ridskola.
FOTO: BJÖRKSÄTTR­A GÅRD TÄNKBAR RIDSKOLA? En idé har varit att omvandla Björksättr­a gård till ridskola.
 ?? FOTO: BYLINE NAMN ?? ur
Bo Källström (M).
FOTO: BYLINE NAMN ur Bo Källström (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden