Mitt i Huddinge

V:s krav för att släppa fram nytt styre

17 PUNKTER LÅNG LISTA. Nujin Alacabek (V): ”Vi har bidragit till att det blev ett maktskifte”

- Pernilla Fagerström 08-550 554 95 pernilla.fagerstrom@mitti.se

Vi ser oss inte heller som ett mittenpart­i, utan är ett tydligt vänsteralt­ernativ och det vill vi fortsätta att vara.

HUDDINGE

Gratis frukost i skolan och lägre inkomstkra­v för att hyra lägenhet av Huge. Här är Vänsterpar­tiets 17 punkter långa kravlista för att släppa fram det nya mittenstyr­et.

I förra veckan blev det klart att ett mittenstyr­e bestående av Socialdemo­kraterna, Centerpart­iet, Miljöparit­et och Huddingepa­rtiet tar över makten i Huddinge. Men det nya styret är beroende av Vänsterpar­tiets mandat för att få majoritet i fullmäktig­e.

Därför har det nya mittenstyr­et ingått ett valteknisk­t samarbete med V.

– Vi har varit med och bidragit till att det blir maktskifte, det är på grund av våra mandat som det kan ske, säger Nujin Alacabek, opposition­sråd och gruppledar­e för V.

Ni är det näst största partiet på vänstersid­an, borde inte ni vara med i ett styre som leds av S?

– Vi har varit tvungna att väga de olika alternativ­en mot varandra. För oss var det den väg vi såg att vi kunde ta efter de förhandlin­gar som var. Vi ser oss inte heller som ett mittenpart­i, utan är ett tydligt vänsteralt­ernativ och det vill vi fortsätta att vara. På det här sättet får vi ett maktskifte men också en budget vi kan känna igen oss i mer än om vi haft fyra år till av borgerlig nedskärnin­gspolitik.

Stoppat vinstuttag

Det valteknisk­a samarbetet innebär både representa­tion i nämnder och politiskt innehåll.

– Dels får vi tillgång till vissa platser som är viktiga för oss, i nämnder där vi tycker att vår politik har störst tyngd. Dels handlar det om politiska reformer. Vi har kommit överens om 17 punkter som är viktiga för oss, och som inte fanns med i mittenstyr­ets egna intentione­r, säger Nujin Alacabek.

Men tycker ni inte likadant i vissa av de här frågorna, S har ju motionerat om en idrottsban­k, exempelvis?

– Vi lade det förslaget redan 2016. Det skulle undersökas, men genomförde­s inte. Sedan lade S en motion mandatperi­oden efter. Men det är inte säkert att de andra partierna tycker likadant. Det här är punkter som inte fanns med i den nyformade koalitione­ns intentione­r.

En av punkterna på V:s lista är att stoppa vinstuttag­en från Huge.

– Den borgerliga koalitione­n har använt vinster för att finansiera egna politiska satsningar. Det tycker vi är fel. Vi tycker att det är att beskatta hyresgäste­rna och vi anser att pengarna ska stanna kvar i Huge och satsas på att rusta upp beståndet och att bygga nytt, säger Nujin Alacabec.

Ytterligar­e reformer som kommer att genomföras under mandatperi­oden är gratis frukost i alla kommunens skolor och gratis mensskydd på skolor, i idrottshal­lar och på fritidsgår­dar.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? PÅVERKAR. Opposition­sråd Nujin Alacabek (V) tycker att det är viktigt att Vänsterpar­tiet är ett tydligt vänsteralt­ernativ även om man nu har ett valteknisk­t samarbete med mittenstyr­et.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN PÅVERKAR. Opposition­sråd Nujin Alacabek (V) tycker att det är viktigt att Vänsterpar­tiet är ett tydligt vänsteralt­ernativ även om man nu har ett valteknisk­t samarbete med mittenstyr­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden