Mitt i Huddinge

De knackar dörr för att stoppa barn från att gå med i gängen

FLERA KONFLIKTER PÅGÅR. Ökad aktivitet bland kriminella i Visättra – rekryterar barn

- Pernilla Fagerström

metoder för att förhindra nyrekryter­ing av unga till kriminella nätverk. Efter att ha sett ett ökat tryck i Visättra knackade polisen dörr för att prata med föräldrar.

Vi har haft högre närvaro och har högst sannolikt förhindrat, eller skjutit upp, ett par riktigt grova våldsbrott eller mord.

Polisen testar nya

VISÄTTRA

Den senaste tiden har polisen märkt av en ökad nyrekryter­ing av unga till kriminella nätverk i Visättra. Man har sett att äldre kriminella tar kontakt med unga, och att barn hänger med kriminella.

Polisen testar därför nya metoder för att nå ut till föräldrar. I helgen knackade de dörr hemma hos Visättrabo­r.

– Det är ett sätt att försöka lyfta medvetenhe­ten om att detta förekommer. Det är också bra om invånarna får en bild av vilka poliser som arbetar i området, säger Reine Berglund, områdespol­is på Huddingepo­lisen.

Att barn och unga rekryteras av kriminella är inte unikt för Huddinge.

– Varje år dras närmare tusen unga i landet in i nätverken, nästan tre om dagen. Det här pågår i alla våra utsatta områden, säger han.

De som rekryteras är ofta i 11-12-årsåldern eller yngre tonåren.

– Det handlar om att bli sedd, hörd och bekräftad. De äldre kanske bjuder på mat eller sticker till pengar. Ibland kan det bara handla om att visa uppskattni­ng. Det kan räcka med att man någon gång har tackat ja till att bli bjuden på pizza, sedan står man i skuld till de här killarna, säger Reine Berglund.

Håll utkik efter nya saker

Han uppmanar föräldrar att vara uppmärksam­ma på om barnen kommer hem med nya saker.

– Om de plötsligt kommer hem med en Guccikeps eller en dyr fin jacka är det läge att dra öronen åt sig. Om de säger att de lånat av en kompis, kan man fråga vilken kompis och höra med dennes föräldrar. Om de inte vill säga vilken kompis är det ytterligar­e en varningssi­gnal.

De yngre får oftare enklare uppdrag till att börja med.

– Ofta kan det handla om att spana eller hålla vakt. I Visättra kan det till exempel vara att hänga vid gångbron och hålla koll på om polisen är på väg in i området, säger Reine Berglund.

Välbesökt föräldramö­te

Man ska vara medveten om att det kan vara väldigt svårt för barnen att säga nej till de äldre killarna.

– Även om de säger nej kan det bli fortsatta påtrycknin­gar. Det gäller att ha mycket råg i ryggen hemifrån och att man har pratat om sådana här saker. Vi har tidigare sett hur ledande figurer i Flemingsbe­rgsnätverk­et varit väldigt kramiga med barn, och får man inte det hemifrån är man extra utsatt, säger Reine Berglund.

Han säger att det har varit lugnt på ytan i Grantorp den senaste tiden, men oroligare i Visättra.

– Det beror sannolikt på att det är flera konflikter som pågår. Vi har haft högre närvaro och har högst sannolikt förhindrat, eller skjutit upp, ett par riktigt grova våldsbrott eller mord, säger han.

Varje vecka delar kommunen och Huddingepo­lisen informatio­n om läget i olika stadsdelar. När Visättrask­olans ledning fick veta att det pågår en ökad nyrekryter­ing av unga och att läget i området beskrevs som oroande, ordnade man ett föräldramö­te där polis och socialtjän­st bjöds in.

– Det var 90 inbjudna och det kom 60, så det var bra respons. Det blev väldigt bra. Jag hoppas att vi kan göra det i fler områden, säger Reine Berglund.

 ?? FOTO: POLISEN ?? NÄRVARO. Områdespol­iserna hann med att prata med 178 hushåll när de knackade dörr i Visättra förra helgen. De satte även upp lappar i trapphusen. Här områdespol­isen Lina.
FOTO: POLISEN NÄRVARO. Områdespol­iserna hann med att prata med 178 hushåll när de knackade dörr i Visättra förra helgen. De satte även upp lappar i trapphusen. Här områdespol­isen Lina.
 ?? FOTO: POLISEN ?? HELGBESÖK. Sofia Davidsson, gruppchef för områdespol­iserna, tillsamman­s med kollegorna Jaana, Lina och Anna i Visättra.
FOTO: POLISEN HELGBESÖK. Sofia Davidsson, gruppchef för områdespol­iserna, tillsamman­s med kollegorna Jaana, Lina och Anna i Visättra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden