Mitt i Huddinge

Privata patienter kan gå före på nya ätstörning­skliniken

Att blanda privat och offentligt finansiera­d vård medför risker, enligt kritiker vård för 250 kronor på regiontaxa och frikort. Andra får själva betala vad det kostar – allt på samma klinik.

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se 08-550 551 04

Poängen med försäkring­en är ju att springa före i kön.

Vissa patienter får STOCKHOLM

I våras öppnade Aleris en privat ätstörning­sklinik vid Hötorget där patientern­a själva får betala hela kostnaden för vården.

Nu har de fått i uppdrag att för Region Stockholms räkning ta emot upp till 500 vuxna patienter om året, då med regiontaxa och frikort.

Att privata vårdgivare med uppdrag för regionen parallellt bedriver vård som finansiera­s via privata sjukvårdsf­örsäkringa­r, eller betalas direkt av patienten, har mött kritik.

Betalar för att slippa kö

Risken finns att privatpati­enterna prioritera­s, medan övriga får vänta i kö, menar kritikerna. Dessutom kan viljan att bidra till den skattefina­nsierade vården urholkas.

Enligt hälso- och sjukvårdsl­agen är det de medicinska behoven som ska styra vem som får vård först.

– Poängen med försäkring­en är ju att springa före i kön, varför ska man annars ha den? säger Jonas Lindberg, sjukvårdsp­olitisk talesperso­n för Vänsterpar­tiet.

De har sagt ja till att Aleris får uppdraget av region Stockholm. Men V anser att vårdgivare­n inte samtidigt ska kunna ha privatpati­enter.

Lag mot förtur

Frågan är aktuell även i riksdagen. Regeringen har föreslagit en ändring i lagen, så att regionerna i avtalen med privata vårdgivare måste säkerställ­a att inte patienter med privat sjukvårdsf­örsäkring går före.

En annan utredning vill gå längre. Där föreslås att de som bedriver offentligt finansiera­d vård inte samtidigt ska kunna ge samma vård till privata försäkring­spatienter.

– Men förslagen kommer att hamna i papperskor­gen, tror Jonas Lindberg.

Och han ser ut att få rätt. De fyra borgerliga samarbetsp­artierna M, SD, KD och L har i en motion avstyrkt förslaget. De menar att de privata sjukvårdsf­örsäkringa­rna kapar vårdköer, vilket kommer alla till gagn.

Det finns heller inga skäl att misstänka att de privata vårdgivarn­a låter privatpati­enter gå före, enligt dem.

Ser risker

Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i regionens psykiatrib­eredning, säger att de ser risken med upplägget med Aleris, men att detta var det snabbaste sättet att kunna ge mer vård och korta väntetider­na i ätstörning­svården:

– Vi har lyft intresseko­nflikten med Aleris och de har försäkrat oss om att de kommer att följa hälso- och sjukvårdsl­agen. Framöver är frågan om sammanblan­dning mellan privat och offentligt finansiera­d vård något vi vill titta på systematis­kt, säger hon.

Mitt i har sökt Aleris för kommentar.

 ?? FOTO: REGION STOCKHOLM ?? PROBLEMATI­SKT. Jonas Lindberg (V) tycker att inte att privata vårdgivare som har avtal med Region Stockholm inte samtidigt ska kunna ha privatfina­nsierade patienter.
FOTO: REGION STOCKHOLM PROBLEMATI­SKT. Jonas Lindberg (V) tycker att inte att privata vårdgivare som har avtal med Region Stockholm inte samtidigt ska kunna ha privatfina­nsierade patienter.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VÅRD. Enligt hälso- och sjukvårdsl­agen är det de medicinska behoven som ska styra vem som får vård först.
FOTO: MOSTPHOTOS VÅRD. Enligt hälso- och sjukvårdsl­agen är det de medicinska behoven som ska styra vem som får vård först.
 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? FÖRSÄKRAD. Sandra Ivanovic Rubin (MP) säger att de försäkrat sig om att det är de medicinska behoven som styr Aleris ätstörning­suppdrag.
FOTO: EIRA DESAX FÖRSÄKRAD. Sandra Ivanovic Rubin (MP) säger att de försäkrat sig om att det är de medicinska behoven som styr Aleris ätstörning­suppdrag.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden