Mitt i Huddinge

Buffé passé på flera julbord

GRÖNARE. Veganskt och avsmakning­smenyer tar plats i utbudet

- Jennie Krook

Särskilt efter pandemin märkte vi att fler ville sitta ner och fokusera mer på dem de är där med.

Efter tidigare års pandemires­triktioner lockar julborden återigen många. Den klassiska julmaten dominerar fortfarand­e utbudet, men det går också att skönja nya önskemål och vanor.

På Kumla herrgård började förberedel­serna för flera veckor sedan.

– Vi har rökt och gravat lax, börjat rulla köttbullar och snart dyker revbenen upp, säger Kikki Keller, en av ägarna.

Deras julbord, som lagas från grunden, beskrivs som klassiskt. Men hur det serveras har ändrats lite sedan pandemin.

– Vi tog fasta på det här med kösituatio­nerna och plockade bort det kalla från buffén och serverade det som en bordsbuffé i stället.

Det blev så uppskattat att flera gäster hörde av sig och bad dem att fortsätta med det.

– Det blir lugnare i matsalen när alla sitter på sina platser under den första delen och kan umgås i stället för att stå i kö. När man sen går till den varma buffén blir det i ett lugnare tempo eftersom alla fått något att äta innan. Många tycker också att det är trevligt och fräscht att få sitt eget, säger Kicki Keller.

Konceptet minskar svinnet

Även Tumba bruksmuseu­m har ökat bordsserve­ringen, de har plockat bort buffén helt sedan ett år tillbaka. I stället serverar de en sexrätters avsmakning­smeny med jultema. Elin Ekeroth Kjellgren, enhetschef, märkte också en skillnad i atmosfären.

– Det blir mycket mysigare atmosfär, mer fokus på de man är där med. Särskilt efter pandemin märkte vi att fler ville sitta ner och fokusera mer på dem de är där med.

Hon nämner även en annan anledning till att de valde ett nytt julkoncept.

– Vi känner själva att vi väljer fina råvaror, vi ville inte bara trycka ut dem i någon masserveri­ng. Det blir mer hållbart när vi lägger ut en mer lagom mängd på tallrikarn­a, svinnet minskar.

Hon tilläger att de rent ekonomiskt inte tjänar mer på konceptet, eftersom det är mer personalkr­ävande.

– Men det känns mer hållbart.

Varierar med veganskt

På Sundby gård har de nyligen valt att, förutom det klassiska julbordet som de serverar, även erbjuda en avdelning med helt veganska rätter.

– Det blev väldigt poppis, även för de som äter kött att kunna prova lite annat, berättar Thomas Bjurholm, ägare till Sundby gård.

Några av rätterna som gästerna kunde variera den klassiska julmaten med förra året var till exempel inlagd shitakesva­mp med rödlök, julkryddad falafel och barbecuema­rinerad gulärtstem­peh.

– Vi kommer utveckla det ytterligar­e i år. Det är för att veganerna och vegetarian­erna i sällskapen ska känna sig mer välkomna och inte bara få någon liten specialtal­lrik, säger Thomas Bjurholm.

 ?? FOTO: MALIN BJURHOLM FOTO: JONATHAN ELBAZ ?? VARIERAT UTBUD. Även de som äter kött plockar från den veganska avdelninge­n, berättar Thomas Bjurholm på Sundby gård.
SUNDBY GÅRD. Å D Thomas Th Bjurholm Bj h l med d familj dukar upp klassiskt julbord – och en avdelning med bara veganska rätter.
AVSMAKNING­SMENY. AVSMAKNING­SMENY Tumba T b b bruksmuseu­m k satsar på sexrätters­meny med jultema.
FOTO: MALIN BJURHOLM FOTO: JONATHAN ELBAZ VARIERAT UTBUD. Även de som äter kött plockar från den veganska avdelninge­n, berättar Thomas Bjurholm på Sundby gård. SUNDBY GÅRD. Å D Thomas Th Bjurholm Bj h l med d familj dukar upp klassiskt julbord – och en avdelning med bara veganska rätter. AVSMAKNING­SMENY. AVSMAKNING­SMENY Tumba T b b bruksmuseu­m k satsar på sexrätters­meny med jultema.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden