Mitt i Huddinge

Prisökning­ar slår

Ut ur pandemin och in i nästa kris. Priset på vissa råvaror har dubblats och lunchgäste­rna sviker. Nu brottas krogarna med att höja priser, ändra i menyn – och samtidigt behålla kunderna vars plånböcker blir tunnare. Råvaror blir dyrare och kunderna har i

-

Laxen har blivit nästan dubbelt så dyr.

Det är eftermidda­gslugnt inne på Casa Buongiorno på Sjödalsväg­en intill Huddinge centrum. Chico Köprücü har precis avslutat sin lunch och sitter med en kopp kaffe. Han har börjat jobba dubbla pass så det går många koppar på en dag. Det är tuffa tider för krögarna – igen.

– Vissa priser har gått upp med 50 procent, kött till exempel. Grönsaker har blivit jättedyra. Olivolja, som vi använder väldigt mycket, har dubblats. Allt har gått upp, säger han.

Trots det har Chico Köprücü inte höjt priserna. Han tjänar inte pengar på att servera oxfilé, men ser det som en service att kunna erbjuda det.

– Gästerna kan inte betala hur mycket som helst för att gå ut och äta. Och jag vill ha bra kvalitet. I stället har vi ändrat lite på menyerna. Jag har mindre kött och exklusiva rätter och mer pasta, risotto och pizza. Man får vara flexibel, säger Chico Köprücü.

– Det är ingen idé att ha många dyra kött- och fiskrätter om ingen köper det. Det behöver inte vara dyrt för att det ska vara gott. Många beställer en pizza och en öl eller ett glas vin, det behöver inte kosta tusen spänn vid varje restaurang­besök.

Matlådorna­s tid är nu och det är lunchgäste­rna som står för det största tappet.

– De har minskat med 30 procent, jag hade 160-180 gäster på lunchen tidigare. Kvällarna är lite bättre. De rätter som går bäst i dag är de som ligger mellan 150 och 200 kronor, säger Chico Köprücü.

Dubbelt så dyrt med lax

Lite högre upp på gatan ligger Sushi and poké. Här är det desto svårare att ändra på menyn.

– Sushi är sushi, det är fisk och ris, det går inte att ändra på. Laxen har blivit nästan dubbelt så dyr. Så vi har varit tvungna att höja priserna, säger Ulzii Munkhbaata­r.

Priset på en tiobitars sushi har höjts med ungefär tio kronor.

– Vi tappade lunchgäste­r i början, men nu börjar de komma tillbaka. Vi säljer färre luncher, men vi har lika mycket i kassan efter lunchen som innan vi höjde priserna, säger Ulzii Munkhbaata­r.

På pizzerian Stella som öppnade vid Stuvsta torg i våras har man också märkt

 ?? ?? GRUSADE PLANER. Chico Köprücü som driver Casa Buongiorno skaffade ny pizzaugn för ett par år sedan. ”Jag hade tänkt nomin som bromsar ner alla planer”, säger han.
GRUSADE PLANER. Chico Köprücü som driver Casa Buongiorno skaffade ny pizzaugn för ett par år sedan. ”Jag hade tänkt nomin som bromsar ner alla planer”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden