Mitt i Huddinge

Från Snättringe till Slussen på skidor

Marko tog skidorna till jobbet

- Pernilla Fagerström 08-550 554 95 pernilla.fagerstrom@mitti.se

Främlingar pratar med varandra när det är snökaos.

Flera decimeter snö på ett dygn, trafikkkao­s och inställda pendeltåg. Marko Säävälä gjorde det enda rätta – han tog skidorna till jobbet i måndags morse.

– Det var elva jobbiga kilometrar, säger han.

När Marko Säävälä vaknade till snökaos i måndags morse bestämde han sig för att ta skidorna till jobbet.

– Jag har alltid tänkt att vad häftigt det vore att skida till jobbet någon gång om det kommer riktigt mycket snö, säger Marko Säävälä.

Vid sjusnåret drog han iväg från hemmet i Snättringe för att åka de elva kilometrar­na till Slussen och TT:s redaktion där han arbetar som videoredak­tör.

– Jag är en van skidåkare och är van vid att åka långt, men de här elva kilometrar­na blev riktigt jobbiga. Ibland fick jag pulsa fram i en massa snö, ibland var det plogat så att asfalten kom fram, berättar Marko Säävälä.

”Var värst på Söder”

Han tog samma väg som han brukar cykla. Han åkte via Långsjön, Älvsjö och följde sedan E4:an mot Västberga. Därefter skidade han över Årstabron upp på Söder. På Krukamakar­gatan mötte P4 radio Stockholm upp och rapportera­de.

– De var värst på Söder, där var det sopsaltat. Vid Mariatorge­t började sulan lossna på ena pjäxan, på Götgatan lossnade den helt så att det var hål rakt igenom. När jag kom fram till jobbet var jag dyngblöt om foten.

Drygt två timmar tog färden. Han fick mycket positiva reaktioner längs vägen.

– Folk kommentera­de och tyckte att det var ett bra färdsätt. Det är någonting med att främlingar pratar med varandra när det är snökaos.

När han skulle hem på eftermidda­gen tog han skidorna på pendeln och pulsade sedan hem från Stuvsta station.

Kastade pjäxorna

Skidorna fick en hel del repor och pjäxorna fick han slänga, men det var det värt. Marko är nöjd över att han genomförde sin skidtrapat­s. Men om det blir någon mer skidtur till jobbet är tveksamt.

– Nu är jag inte så sugen på att göra om det. Men det är som när man åkt Vasaloppet och säger: ”Aldrig mer”. Sedan står man där igen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? PEPPAD. Marko Säävälä gav sig av hemifrån Snättringe vid sjutiden på morgonen. ”Jag tog höjd på två timmar. Det tog drygt två. Det var som att gå på skidor”, säger han.
FOTO: PRIVAT PEPPAD. Marko Säävälä gav sig av hemifrån Snättringe vid sjutiden på morgonen. ”Jag tog höjd på två timmar. Det tog drygt två. Det var som att gå på skidor”, säger han.
 ?? ??
 ?? FOTO: MARKO SÄÄVÄLÄ ?? OPLOGAT. I Huddinge möttes Marko Säävälä av oplogade vägar och en del hinder, som nedfallna träd.
FOTO: MARKO SÄÄVÄLÄ OPLOGAT. I Huddinge möttes Marko Säävälä av oplogade vägar och en del hinder, som nedfallna träd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden