Mitt i Huddinge

Kommunen nedringd om snöröjning

”En enorm utmaning med alla träd som fallit som brickor”

- Pernilla Fagerström

Det är en extrem situation med så här mycket snö.

”Vi är redo att snöröja kommunens alla gator” stod det på Huddinge kommuns hemsida ett par dagar innan snön började falla förra helgen. Så blev det inte.

– Vi började salta redan innan snön kom. Men vi blev tagna på sängen över att det kom sådana här mängder snö, säger Jerry Norén, enhetschef för gatu- och trafikenhe­ten.

Enligt kommunens riktlinjer ska bussgator och gångoch cykelbanor prioritera­s och snöröjas först. De ska vara plogade inom fyra timmar. Därefter ska alla gator i kommunen vara snöröjda inom 16 timmar.

Men i tisdags rapportera­de Huddingebo­r från olika håll i kommunen om att deras gator fortfarand­e inte var plogade och att ingen plogbil synts till, trots att det snöat i flera dagar.

Stora mängder snö

Jerry Norén säger att det kom mer snö på två dagar än vad det kan göra på en hel säsong.

– Så fort vi kört på en gata så måste vi börja om eftersom det kommit så mycket ny snö. Vi har varit tvungna att fokusera på bussgator och huvudgator, tyvärr har det lett till att villagator­na blivit lidande, säger Jerry Norén.

Men det har ju inte fungerat på bussgatorn­a heller, bussar var inställda både i måndags och tisdags?

– Det beror nog dels på att det hela tiden kommit ny snö, dels har det varit en enorm utmaning med alla träd som börjat falla som brickor, vi har behövt kalla in någon som plockat bort grenarna innan vi kunnat köra med plogbil.

Läsare har hört av sig till Mitt i och undrat varför snön plogats upp på trottoaren så att den inte går att gå på. Jerry Norén säger att man inte haft någonstans att göra av all snö, vilket lett till höga vallar.

– Om vi plogar gångbanan har vi ingen vägbana, därför måste vi prioritera vägarna för att utryckning­sfordon ska komma fram. Nu (i onsdags, reds anm.) är vi ute och lyfter bort snön, men det kan man inte göra under brinnande hetta. Då har vi fokuserat på att hålla vägarna öppna så gott det går.

Gick inte att felanmäla

Kommunen blev nedringd av frustrerad­e Huddingebo­r i början av veckan. Det gick inte heller att felanmäla eftersom snöröjning­en inte var avslutad. Men från och med klockan åtta i onsdags morse gick det att felanmäla igen. Redan ett par timmar senare hade det kommit in många felanmälni­ngar.

Har ni haft tillräckli­gt med plogbilar och resurser?

– För en normalvint­er har vi absolut tillräckli­gt med resurser. Men för den här extremsitu­ationen tror jag inte att någon har tillräckli­gt med resurser.

Vad säger du till alla frustrerad­e Huddingebo­r?

– Jag har full förståelse för frustratio­nen, jag har också barn som ska lämnas. Men det är en extrem situation med så här mycket snö. Vi är inte jättenöjda, det finns saker som absolut hade kunnat fungera bättre. Men vi kämpar på.

 ?? FOTO: DOLORES DUNDJEROVI­C ?? Katastrof! Visättra är riktigt dåligt plogat. Trottoarer­na är mer hala stigar och bilvägarna är numer enfiliga.
Många gator att snöröja. När ni ser en snöröjare, gå ut med en kopp kaffe.
Vistabergs mindre gator plogades halvbra i söndags kväll. Lätt att köra fast.
Brev o sophämtnin­g omöjligt.
Själv vill man se gångvägar plogade men nej Vikingaväg­en Solfagravä­gen till Stuvsta uselt DÅLIGT.
Vårby gård under all kritik.
OPLOGAT.
Vid övergångss­tället vid Stenmoskol­an plogas det upp en vall så barnen tvingas ut på andra ställen på gatan i en korsning.
Så här såg det ut på många gator i Huddinge i början av veckan.
Plogbilen kom idag kl 11 och plogade snabbt åt ett håll, så halva vägen oplogad får man möte så är det bara att backa, annars fastnar man direkt.
FOTO: DOLORES DUNDJEROVI­C Katastrof! Visättra är riktigt dåligt plogat. Trottoarer­na är mer hala stigar och bilvägarna är numer enfiliga. Många gator att snöröja. När ni ser en snöröjare, gå ut med en kopp kaffe. Vistabergs mindre gator plogades halvbra i söndags kväll. Lätt att köra fast. Brev o sophämtnin­g omöjligt. Själv vill man se gångvägar plogade men nej Vikingaväg­en Solfagravä­gen till Stuvsta uselt DÅLIGT. Vårby gård under all kritik. OPLOGAT. Vid övergångss­tället vid Stenmoskol­an plogas det upp en vall så barnen tvingas ut på andra ställen på gatan i en korsning. Så här såg det ut på många gator i Huddinge i början av veckan. Plogbilen kom idag kl 11 och plogade snabbt åt ett håll, så halva vägen oplogad får man möte så är det bara att backa, annars fastnar man direkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden