Mitt i Huddinge

Fotbollsfö­rening jobbar med normer

- Pernilla Fagerström

Skogås–Trångsunds FF har arbetat mycket med värderinga­r sedan tidigare och fick tips om Charlotte Ovefelt via RF Sisu. Sedan dess har hon utbildat hela klubben i en trestegsra­ket.

Först föreläste Charlotte för styrelsen, sedan för ledarna och efter det för vårdnadsha­varna. Efter det har man spelat med Normbollen-korten tillsamman­s med barnen och ungdomarna.

– Det har varit ett stort intresse och engagemang för de här frågorna. Vi har över tusen medlemmar och det blir väldigt olika diskussion­er beroende på målgrupp, säger Annica Axelsson, vice ordförande i Skogås– Trångsunds FF.

Ofta är det kanske föräldrar som tycker att de här frågorna är viktiga som kommer på mötena.

– Vi pratar om hur man kan stötta som förälder. En del tror att barn spelar fotboll bara för att vinna, men de flesta barnen spelar framför allt för att det är roligt, säger säg Annica Axelsson.

N

Enklast är det att prata med barnen. – Det är inte alls svårt. De tänker kring normer på ett annat sätt. Var någon kommer ifrån, hur en familj kan se ut eller om någon inte bestämt sig än för om man är kille eller tjej spelar ingen roll. För dem är det vardagsmat, det är ingen grej

Naturligt för barnen

och det finns ingen värdering i det. Då gäller det att vuxna inte gör det till en grej, säger Annica Axelsson.

Föreningen kommer att fortsätta samarbetet med Charlotte Ovefelt till våren.

Vilken skillnad har det inneburit för er att ni arbetat med Normbollen?

– Jag vill tro att vi har diskussion i gång i föreningen på ett annat sätt. Det här är ingenting man blir färdig med, det gäller att få i gång en medvetenhe­t i hela föreningen.

 ?? ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? NORMER. ”Barn tänker kring normer på ett annat sätt”, säger Annica Axelsson.
ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN NORMER. ”Barn tänker kring normer på ett annat sätt”, säger Annica Axelsson.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Annica Axelsson.
FOTO: PRIVAT Annica Axelsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden