Mitt i Huddinge

Målet: Bort med hårda tonen i sporten

Charlotte uppfann Normbollen – prisas av Huddinge kommun

- HUDDINGE Pernilla Fagerström pernilla.fagerstrom@mitti.se

Föräldrar som skriker på barnen på plan eller ropar ”jävla hora” till en 13-åring som är domare. Det fick Charlotte Ovefelt att reagera – och nu reser hon Sverige runt med spelet Normbollen. Men alla är inte glada över att frågan lyfts.

”Du är så jävla dålig, du kommer aldrig att bli något”.

Orden kom från en pappa och riktades till hans sexårige son. Det var kommentare­r som den här som fick Huddingebo­n Charlotte Ovefelt att reagera.

Hon arbetade som ansvarig för jämställdh­etsfrågor på Region Stockholm och var engagerad fotbollsfö­rälder på fritiden.

– Jag var både tränare och stod bredvid. Men jag upptäcke att klimatet vid sidan av planen där föräldrarn­a stod inte var någon trevlig miljö, säger hon.

Charlotte tänkte att hon kunde använda sig av sin yrkeskunsk­ap och göra något. Hon reste runt i tre månader och lyssnade på vad föräldrar sa och skrek vid sidan av planen.

Sedan skapade hon Normbollen. Ett spel där man kan dra kort med frågor som ger upphov till samtal om normer och värderinga­r.

– Jag kunde inte drömma om att det fanns ett sånt behov. Pang sa det, så fick jag erbjudande­n från föreningar och blev inbjuden till flera olika länder, berättar Charlotte Ovefelt.

Har mött hot och hat

Hon bestämde sig för att säga upp sig från jobbet på regionen och i stället arbeta heltid med Normbollen. Nu reser Charlotte runt och föreläser hos olika klubbar i Sverige.

Men det är ingen lätt match att jobba med det här inom idrottsrör­elsen.

– Jag har fått mycket hatmejl och hot. En del tycker att jag förstör idrotten med en massa skitfrågor. Jag kunde inte riktigt förstå att det var så känsligt, säger hon.

En del tycker att det ingår att man skriker saker i stundens hetta.

– Många säger att de är så engagerade, men det köper inte jag. De skulle aldrig skrika så på sitt jobb.

Men Charlotte får också mycket stöd – många är tacksamma för att hon driver de här frågorna.

– Folk vågar inte säga ifrån, de är rädda för att deras barn inte ska få spela. Jag ställer mig längst fram och kritiserar. Det krävs civilkurag­e för att göra det.

Hon är också engagerad i paraidrott och driver ett fotbollsla­g för flickor med Downs syndrom.

Prisas för sitt arbete

Nu har hon belönats just för sitt civilkurag­e och sitt arbete med normfrågor inom idrotten. Charlotte Ovefelt tilldelas Huddinge kommuns demokratip­ris för 2022. Prissumman är på 25 000 kronor.

En del tycker att jag förstör idrotten med en massa skitfrågor.

Vad betyder det för dig att få det här priset?

– Det är otroligt ärofyllt. Det betyder mycket att man visar att man tror på det här. Jag är övertygad om att det ger effekt om man håller i.

Vad ska du göra för pengarna?

– Jag kommer att utveckla fler Normbollen-spel. Jag ska göra Normbollen-hbtq eftersom jag ser att det finns ett behov av att göra en lek som helt fokuserar på det, säger Charlotte Ovefelt.

 ?? FOTO: PETTERI POHJALAINE­N ?? ENGAGERAD. Charlotte Ovefelt reagerade på språkbruke­t bland föräldrarn­a vid sidan av planen och skapade Normbollen, som en metod för både vuxna och barn att diskutera normer och värderinga­r.
FOTO: PETTERI POHJALAINE­N ENGAGERAD. Charlotte Ovefelt reagerade på språkbruke­t bland föräldrarn­a vid sidan av planen och skapade Normbollen, som en metod för både vuxna och barn att diskutera normer och värderinga­r.
 ?? FOTO: PETTERI POHJALAINE­N ?? KORTSPEL. Normbollen finns i olika varianter och korlekarna kan enkelt följa med in i omklädning­srummet.
FOTO: PETTERI POHJALAINE­N KORTSPEL. Normbollen finns i olika varianter och korlekarna kan enkelt följa med in i omklädning­srummet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden