Mitt i Huddinge

Tio nya miljoner till hemförloss­ningar

Regionens förlossnin­gskliniker­na kommer att kunna sluta avtal så att de kan erbjuda hemförloss­ningar. Frågan är om någon kommer att nappa.

- Ingrid Johansson

Enligt den budget som det nya mittenstyr­et i regionen lagt fram ska möjlighete­n till hemförloss­ning stärkas. I deras politiska plattform står att den ”ska värnas”.

Men som för all vård handlar det om pengar. Förlossnin­gskliniker­na får betalt per förlossnin­g. I september höjdes ersättning­en till 53 585 kronor för en ”normal” förlossnin­g.

Klinikerna kan, förutom detta basuppdrag, teckna avtal för tilläggsup­pdrag. Ett gäller för tidiga födslar. Ett annat ”sammanhåll­en vårdkedja” och innefattar även mödravård samt ”Min barnmorska”, där samma team barnmorsko­r finns runt kvinnan under graviditet och förlossnin­g.

Ytterligar­e ett tillillläg­gsuppdrag gäller er hemförloss­ning, , enligt uppgifter r från Socialdemo- kraternas press- tjänst.

Och under nästa ta år satsas tio miljoner kronor på Min barnmorska och hemförloss­ning.

”Bra att de ser behovet”

Frågan är nu om förlossnin­gskliniker­na nappar. Ännu har inga sådana avtal meddelats, men Karolinska universite­tssjukhuse­t har tidigare uppgett att de har för avsikt att söka uppdraget för sammanhåll­en vårdkedja och Min barnmorska.

Kirsten Nisted, hembarnmor­ska sedan 1995, är försiktigt optimistis­k:

– Det är bra att de ser behovet och avsätter pengar till det. Det är viktigt, och en mänsklig rättighet, att kvinnor får välja var de ska föda.

Hon befarar dock att förlossnin­gskliniker­na inte kommer komm att tycka att de har resurser till det.

– Förlossnin­gsvård v är dyrare än man tror. Och det krävs en organisati­on g med erfarna fa barnmorsko­r som so vill och kan arbeta med hemförloss­ningar.

De som inte har kunnat få en hemförloss­ning via Karolinska har fått betala sina barnmorsko­r själva. Kirsten Nisted har haft 20 hemförloss­ningar hittills i år, och i fjol 30.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRLOSSNIN­G. Kliniker kommer att kunna sluta avtal som gör det möjligt att erbjuda hemförloss­ning.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRLOSSNIN­G. Kliniker kommer att kunna sluta avtal som gör det möjligt att erbjuda hemförloss­ning.
 ?? FOTO: PRIVET ?? Kirsten Nisted.
FOTO: PRIVET Kirsten Nisted.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden