Mitt i Huddinge

Rädslan: 400 000 för värme

Nya ledningar till flera hus i Huddinge, Botkyrka och Salem

- BOTKYRKA Albin Tingstedt

Man kör det här på för att driva igenom ett prejudikat.

Varken värme eller varmvatten. Det kan bli verklighet för 74 villaägare i norra Botkyrka redan om ett och ett halvt år – och senare även i Huddinge. Men det har inget med höga elpriser att göra.

Hemma hos Christer Gustafsson och Hillo Nordström har grannarna Christer Boije, Christer Gottschalk och Per-Arne Palm samlats. De har bara skjortor och tunna tröjor på, utan att bli blå om läpparna. Men snart kan det bli desto kallare.

För en dryg månad sedan aviserade Södertörns fjärrvärme (SFAB) att de kommer stänga av grannarnas uppvärmnin­g och varmvatten om de och resten av de 70 grannhusen inte betalar för ett helt nytt fjärrvärme­nät tillsamman­s med det kommunala fjärrvärme­bolaget.

Enligt grannarna ska kostnaden totalt bli 30 miljoner kronor, något som sades av SFAB:s representa­nter vid ett möte i Hallunda.

– De sa att de kommer stänga av värmen i april 2024 om vi inte är med och ser till att nätet blir schysst igen. Alla var lite chockade, men när vi dividerade den här summan på 74 boende kom vi fram till att det betyder en utgift på 400 000 kronor per skalle, säger Christer Boije.

Måste bytas ut

Fjärrvärme­nätet installera­des på 70-talet och har nu uppnått sin tekniska livslängd. Därför måste SFAB nu byta ut nätet på Norrskogsv­ägen och Hirdvägen.

– Vi tittar på hur mycket av den kostnaden som vi kan ta, och där kan vi ännu inte presentera någon siffra. Det är ett beslut som vi måste ta med våra ägarkommun­er Botkyrka och Huddinge. Men vår förhoppnin­g är att det ska bli ett konkurrens­kraftigt erbjudande för de boende som också är på affärsmäss­ig grund, säger Katja Lindblom, projektled­are vid SFAB.

Att det erbjudande som just nu ses över av SFAB och moderbolag­et Södertörns energi ska vara ”konkurrens­kraftigt” gäller mot kostnaden för andra uppvärmnin­gsalternat­iv.

Att kommunal fjärrvärme sedan ska bedrivas på affärsmäss­ig grund står lagstadgat i fjärrvärme­lagen och innebär att SFAB inte får subvention­era kostnadern­a åt enskilda kunder. Det är också detta som SFAB lutar sig mot när de förklarar att de inte kan stå för hela kostnaden av nätbytet – trots att man gjorde det för bara fyra år sedan i ett grannkvart­er. Något de nu menar inte är ekonomiskt hållbart.

Grannarna på Hirdvägen 37 är oroliga för alla andra av SFAB:s 50 000 kunder, och tror att det här är ett pilotproje­kt som senare kan användas för andra fastighete­r. SFAB varken bekräftar eller dementerar att så skulle vara fallet.

21 miljoner i avgifter

Varför just husen på Hirdvägen och Norrskogsv­ägen är så kostsamma, beror enligt Katja Lindblom på att de är enskilda kunder och att de inte är lönsamma i förhålland­e till de små energimäng­der de gör av med. Att investera i ett nytt nät skulle innebära en ”förlustaff­är”, menar hon.

– De som inte berörs på samma sätt är villa- och radhusägar­e som köper energin tillsamman­s genom samfälligh­eter, bostadsrät­tsförening­ar eller företag. Där rör det sig om så stora volymer energi att det inte skulle bli så.

Men grannarna är frågande.

– Vi betalar en rörlig avgift för energin och en fast avgift för drift och underhåll av nätet. Det har vi gjort under 50 år. Och när vi räknar på det så har alla 74 fastighete­r som nu berörs betalat 21 miljoner kronor i fasta avgifter. Vart har de pengarna tagit vägen? frågar sig Christer Boije.

SFAB menar att fasta avgifter enbart täcker ”rörliga och löpande kostnader i nuvarande drift, inte kommande investerin­gar”.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? CHOCK. Betala 30 miljoner kronor – eller bli utan värme från april 2024. Det beskedet fick grannarna på Hirdvägen och Nordskensv­ägen i Norsborg av det kommunägda bolaget Södertörns fjärrvärme. Bland andra Christer Gottschalk och Per-Arne Palm.
FOTO: ANGIE GRAY CHOCK. Betala 30 miljoner kronor – eller bli utan värme från april 2024. Det beskedet fick grannarna på Hirdvägen och Nordskensv­ägen i Norsborg av det kommunägda bolaget Södertörns fjärrvärme. Bland andra Christer Gottschalk och Per-Arne Palm.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? INFO. ”Vart har alla våra pengar gått till då?”, frågar sig Christer Boije och visar upp den informatio­n som de boende fått från SFAB.
FOTO: ANGIE GRAY INFO. ”Vart har alla våra pengar gått till då?”, frågar sig Christer Boije och visar upp den informatio­n som de boende fått från SFAB.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? OMFATTAS. Totalt omfattas 74 fastighete­r i Norsborg.
FOTO: ANGIE GRAY OMFATTAS. Totalt omfattas 74 fastighete­r i Norsborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden