Mitt i Huddinge

Här är Stockholms nya pendelbåts­linjer

”Som Venedig och Amsterdam”

- Petter Beckman

Jag tror att det gör folk i Stockholm gladare.

Nästa höst ska Värmdöborn­a kunna börja båtpendla på SL-kort in till Strömkajen. Och tre helt nya båtlinjer ska vara i trafik senast om fem år.

Regionråde­t Gustav Hemming (C) är mycket nöjd med satsningar­na som presentera­s i det nya S, C och MP-styrets första budget.

– Det blir en fördubblin­g av pendelbåts­trafiken i regionen mot idag, den största utbyggnade­n någonsin. Stockholm blir en av städerna i världen där båtar är en del av kollektivt­rafiken, jämförbart med Venedig, Sydney och Amsterdam.

Det första konkreta som händer är att den redan beslutade linje 84, mellan Strömkajen och Ålstäket i Värmdö, börjar trafikeras hösten 2023.

– Den har blivit lite försenad, men är efterlängt­ad och kommer att bli väldigt populär. Den stora skillnaden är att det då går att ta båten från Värmdö in till stan på SL-kort, säger Hemming.

Dessutom är det nu spikat att försökslin­jen 83 mellan Strömkajen och Vaxholm blir permanent.

Triss i linjer

Men mest vill Gustav Hemming prata om de tre helt nya linjer som ska utredas, med löftet att de ska vara upphandlad­e och finansiera­de innan valet 2026 – och i trafik senast 2027.

En linje från Sundbyberg till Gamla stan, via bland annat Ulvsunda, Alvik, Hornsbergs strand och Essingeöar­na.

På sträckan Lilla EssingenAl­vik skulle restiden halveras, från 19 till 9 minuter, jämfört med dagens kollektivt­rafik.

En linje mellan Norra Ulvsunda och Hägersten, som ska binda ihop norra och södra Stockholm via Solna Strand, Huvudsta, Hornsbergs strand, Stora Essingen.

Det skulle göra att restiderna mellan ändhållpla­tserna kortas ner med 11,5 minuter. Sträckan Minneberg-Huvudsta skulle ta tre minuter, jämfört med 32 minuter med dagens kollektivt­rafik.

Att linje 80 från Ropsten, som idag passerar Djursholm och Lidingö, byggs ut till Täby.

Totalt räknar man med ökade driftskost­nader på 120 miljoner kronor per år.

Skulle inte bussar ge mer nytta för pengarna?

– Vi vet att båttrafik lockar fler människor att köpa SLkort, vilket är en stor vinst. Men jag tycker att man måste se bredare på frågan. Båttrafik är identitets­skapande. Jag tror att det gör folk i Stockholm gladare.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: PETTER BECKMAN ?? KÄNSLA. Amsterdam och Venedig – i Stockholm!
NÖJD.
Regionråde­t Gustav Hemming (C) gillar resor på vatten.
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: PETTER BECKMAN KÄNSLA. Amsterdam och Venedig – i Stockholm! NÖJD. Regionråde­t Gustav Hemming (C) gillar resor på vatten.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden