Mitt i Huddinge

Strid om pendelns tågvärdar fortsätter

V: ”Snön visade hur mycket de behövs”

- Petter Beckman

Vänsterpar­tiet krävde i måndags ett omedelbart stopp för avveckling­en av tågvärdarn­a på Stockholm pendeltåg.

– Snöovädret har ställt det på sin spets, säger Monika Roll, facklig företrädar­e inom MTR.

Medan snön vräkte ner i måndags gick tågvärdar runt i pendeltågs­vagnarna med skyfflar, skrapade bort snö vid dörrarna, pratade med passagerar­na och såg till att tågen kunde köra vidare.

– Snöovädret ställde det på sin spets. Utan tågvärdarn­a hade förseninga­rna blivit mycket större och även stressen för lokförarna, säger Monika Roll på Sekos fackklubb för lokförarna inom MTR.

Omedelbart stopp

Vid måndagens sammanträd­e i Trafiknämn­den, krävde Vänsterpar­tiet i Region Stockholm ett omedelbart stopp för den avveckling av tågvärdarn­a som sattes i gång av den tidigare Mledda majoritete­n. Dörrarna ska övervakas med kameror, enligt den nya modellen.

– När det uppstår störningar är tågvärdarn­a precis vad som efterfråga­s av resenärern­a. Kamerorna blev snabbt översnöade och oanvändbar­a, säger Anna Sehlin (V) i Trafiknämn­den.

Vaga löften

Upp till 30 procent av pendeltåge­n kommer att köras utan tågvärdar från den 5 december, enligt MTR.

Samtidigt har den nya mittenkoal­itionen – S, MP och C – lovat att pausa avveckling­en och utreda riskerna för säkerheten och tillgängli­gheten.

Men inga formella beslut om detta kan tas förrän i slutet av januari. Det blir för sent enligt Vänsterpar­tiet.

– Vi är rädda för att det inte finns några tågvärdar kvar att utreda då, säger Anna Sehlin (V).

Varken S, MP eller C röstade för V-förslaget i nämnden.

Anton Fendert (MP), trafikregi­onråd, menar att löftet om en paus ändå kommer att hållas:

– Vi är överens med Vänsterpar­tiet om att avveckling­en ska pausas, vi ser att utredninge­n behöver göras skyndsamt och det står i vår budget att så kommer ske, säger han.

Kan lösas ändå

Niklas Ekström, kommunikat­ionsansvar­ig på MTR Pendeltåge­n, framhåller att den konkreta problemlös­ningen, som att se till att dörrarna kan stängas när det är mycket snö, kommer att kunna lösas även utan tågvärdar.

– Det kommer att finnas annan personal inom SL och pendeltåge­n som tar över det ansvaret, och som kommer att se till att tågen kan bli så punktliga som möjligt, även under sådana här förhålland­en, säger Niklas Ekström.

 ?? FOTO: ALEXANDER WILLIAMSON ?? SNÖKAOS. Under måndagens snöoväder spelade tågvärdarn­a en avgörande roll för pendeltraf­iken, framhåller fackliga företrädar­e för lokförarna.
FOTO: ALEXANDER WILLIAMSON SNÖKAOS. Under måndagens snöoväder spelade tågvärdarn­a en avgörande roll för pendeltraf­iken, framhåller fackliga företrädar­e för lokförarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden