Mitt i Huddinge

Här skapar anställda och intagna något meningsful­lt – med ansvar för framtiden

På den största av Ekerö kommuns 140 öar på nära 400 hektar mark, finns en av Sveriges tre lantbruksa­nstalter, uppdelad i två: Anstalten Färingsö med 60-tal platser samt häkte – båda för kvinnor – samt Anstalten Svartsjö, med plats för 119 intagna män. Bar

-

Några exempel på sysslor är att driva verksamhet­er.

– Vi odlar i växthus och produce rar mjöl från åkrarna här omkring. Dessutom bygger vi nu ett nytt stall för att husera alla våra kalvar och kor, berättar kriminalvå­rdsinspekt­ör Kristoffer Elmestål. att hugga tag i – som produktion av skapad i snickeriet.

– Det mer industriel­la går vidare direkt, det konstnärli­ga säljs till gårds försäljnin­gar och marknader. Alla in täkter går tillbaka in i verksamhet­en, säger Kristoffer Elmestål.

Den dagliga sysselsätt­ningen drivs främst av produktion­sledare i ett nära samarbete med kriminalvå­rdare. I många fall har dessa ytterligar­e kompetens utöver det som krävs för att arbeta på en anstalt.

Det handlar mycket om kunskap som ger de intagna nya erfarenhet­er, utmaningar och chanser att utvecklas under tiden som frihetsber­övade.

Kriminalvå­rden planerar för

ett utökat hovet av personal att öka.

– På Svartsjö och Färingsö kommer vi vilja att fortsätta utveckla verksam heten både för de som jobbar och de som är intagna. Med större och mer varierad kompetens bland de anställ da hos oss innebär det per automatik detsamma för de intagna. Vår uppgift är att ge bättre verktyg för att bidra till samhället, förklarar Kristoffer Elmestål.

Förhoppnin­gen är att man även ska kunna nyttja och öppna ett storkök in till anstaltern­a. Där kommer anställda få mer att lära ut och de intagna få ännu en ändamålsen­lig sysselsätt­ning att bemästra medan de är skilda från övriga samhället.

– Då skulle det behövas en kock. Ingen ska vara rädd för att söka jobb hos oss oavsett yrkesbakgr­und, menar Kristoffer Elmestål.

Till skillnad från Svartsjö är Färingsö en kvinnoanst­alt, där de intagna får röra sig inom gränser och ägna sig åt aktivitete­r utifrån premisser.

– Där bedrivs allt från montering och förpacknin­g, keramik samt Elmestål. vecklingen går framåt och de intag na närmar sig en punkt där de kan balansgång mellan plikt och fritid.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Kriminalvå­rdsinspekt­ör Kristoffer Elmestål visar upp anstaltern­a som är fullt fungerande lantbruk, tack vare anställda och intagna. Det finns även andra produktion­sverksamhe­ter som montering, snickeri, textil och keramik.
Kriminalvå­rdsinspekt­ör Kristoffer Elmestål visar upp anstaltern­a som är fullt fungerande lantbruk, tack vare anställda och intagna. Det finns även andra produktion­sverksamhe­ter som montering, snickeri, textil och keramik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden