Mitt i Huddinge

Henrik fotar skärgården för Google

Färdas med båt och flakmoppe

- Emma Widebäck

Där finns en liten arkipelag på fem till tio öar med små sandstränd­er.

Vanligtvis begränsas Google Street View av vart bilar kan ta sig. Nu öppnar fotografen Henrik Trygg upp avlägsna vackra platser i Stockholms skärgård som inte ens Vaxholmsbå­tarna tar dig till.

Fotografen Henrik Trygg har under hösten fotografer­at flera öar, vandringsl­eder och platser i Stockholms skärgård.

– Jag vill visa upp mina pärlor och att fler ska upptäcka skärgården när den är som bäst under september och oktober, så fort skolorna börjar blir det helt tomt där ute.

Projektet har mynnat ut i hundratals bilder som visar de vackraste platserna i Stockholms skärgård. Det är ett samarbete mellan Stockholm Archipelag­o, Skärgårdss­tiftelsen och Google, något som SVT var först med att berätta.

– Många hittar till turistmål via Google och det är ett sätt att visa turister vad som finns här ute.

Henrik Trygg är naturfotog­raf och har sedan tidigare ett stort friluftsin­tresse. Han bestämmer själv vilka platser han ska besöka och fotografer­a. Bilderna är tagna med 360-graderskam­era och kan ses i tjänsten Google Street View.

– Det viktiga är att det är intressant­a ställen jag fotografer­ar. Jag har varit ute och fotografer­at skärgården i flera år och har nog sett allt, men man upptäcker alltid någon ny ö.

Skär med stränder

Ibland är det svårt att ta sig ut dit han ska till avlägsna öar långt från reguljär båttrafik.

– Jag har en liten jobb-båt som jag åker med eller använder flakmoppe eller cykel för att ta mig till de platser jag vill fotografer­a.

I nuläget säger Henrik Trygg att han hunnit föreviga ungefär en femtedel av skärgården. Han bor i Nacka och har varit en hel del ute på Värmdö. Hans favoritpla­tser på Värmdö är ett område mellan Grönskär och Horrsten.

– Där finns en liten arkipelag på fem till tio öar med små sandstränd­er, det är en lite annan geologi där. Du har hav både österut och söderut, så det blir väldigt mycket havskänsla.

Henrik Trygg har tagit ett uppehåll från att fotografer­a g skärgården under vintern. Under nästa höst kommer han fortsätta fotografer­a olika kobbar, skär och vackra platser i Stockholms skärgård.

 ?? ??
 ?? FOTO: HENRIK TRYGG FOTO: HENRIK TRYGG ?? HORSSTEN.
MYGGSKÄREN.
FOTO: HENRIK TRYGG FOTO: HENRIK TRYGG HORSSTEN. MYGGSKÄREN.
 ?? ?? NATURFOTOG­RAF. Henrik Trygg har ett stort friluftsin­tresse. Under hösten har han fotografer­at delar av Stockholms skärgård för att fler ska hitta ut dit efter högsäsonge­n.
NATURFOTOG­RAF. Henrik Trygg har ett stort friluftsin­tresse. Under hösten har han fotografer­at delar av Stockholms skärgård för att fler ska hitta ut dit efter högsäsonge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden