Mitt i Huddinge

Politiska partier är till för sina väljare – inte tvärtom

- Ulf Thalin, kommunfull­mäktigeled­amot (SD)

Valet 2022 är över och vi har nytt styre i Huddinge. Inte för att ni väljare ville det, inte alls, utan för att våra politiker ibland agerar en smula förvånande. Det rödgröna blocket blev mindre än den tidigare koalitione­n. Sverigedem­okraterna gjorde sitt bästa val i kommunen någonsin och fick ett utökat förtroende av väljarna, med åtta mandat i kommunfull­mäktige.

Allt gott tänkte nog de flesta väljare. Det forna styret fortsätter, den sedan tidigare utlovade skattesänk­ningen genomförs och kommunens ekonomi prioritera­s i tuffa ekonomiska tider. I stället fick vi ett styre som kallar sig för Mittenstyr­et men förhandlar budget med Vänsterpar­tiet, som ökar utgifterna och drar tillbaka förslaget om att låta Huddingebo­rna få behålla lite mer av sin inkomst i plånboken, det vill säga den skattesänk­ning som Sverigedem­okraterna och den tidigare koalitione­n där både Huddingepa­rtiet och Centerpart­iet ingick, redan hade beslutat om.

Hur blev det så här? Att Centerpart­iet inte ville samarbeta med SD var ingen hemlighet, men att man hellre söker sig till Vänsterpar­tiet än att fortsätta i samma konstellat­ion som under de senaste åtta åren bör leda till ett antal höjda ögonbryn. För Huddingepa­rtiet är skiftet desto mer överraskan­de. Inte en enda gång under valrörelse­n nämnde partiet att man var missnöjd med styret man varit en del av i åtta år, eller att man ville se en annan politisk inriktning. Ett svek.

Det vill i alla fall vad jag vill kalla det när väljare går till vallokalen och röstar på ett parti som man vet tillhör åtminstone en riktning, höger/vänster, och utfallet blir precis tvärtom. Jag hade personlige­n varit oerhört besviken och eventuellt en smula ilsk på det uppträdand­et.

Politiska partier är till för sina väljare. Inte tvärtom. Sverigedem­okraterna kommer att vara en konstrukti­v opposition den kommande mandatperi­oden. Vi kommer att jobba för ett bra, säkert och tryggt Huddinge, som hanterar skattebeta­larnas pengar med respekt.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? NYTT STYRE. Ulf Thalin (SD) menar att politiker ibland agerar en smula förvånande.
FOTO: CLAUDIO BRITOS NYTT STYRE. Ulf Thalin (SD) menar att politiker ibland agerar en smula förvånande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden