Mitt i Huddinge

Årets julklapp värmer när elpriset stiger

- Emma Widebäck emma.wideback@mitti.se

Mjuka paket är inte fel – särskilt inte om det består av ett hemstickat plagg.

Det är något som kvinnor gjort i alla år.

STOCKHOLM

På Garnadiset i Bandhagen är det ombonat med garn i olika färger och material sorterade längs väggen. Kontrasten är stor från snökaoset som råder utanför dörren när Mitt i är på besök.

– Att sticka gör något med själen, man får ett lugn och sänker pulsen. Man blir lugnare i en orolig värld, säger Sofia Sundström, som drivit butiken i sju år.

Årets julklapp blev i år det hemstickad­e plagget. Motivering­en innehöll just de oroliga tiderna som råder med höjda elpriser, dyra matkostnad­er och inflation.

– Det är jätterolig­t att det uppmärksam­mas, jag har själv märkt ett ökat intresse för stickat.

Ökat intresse

På senare år är det en yngre målgrupp som tittar in i butiken och vill börja sticka. Men intresset verkar ha hoppat över en generation.

– De yngre vill föra hantverkst­raditionen vidare. Oftast kommer unga personer i kompisgäng eller med sin mormor eller farmor in till butiken.

Att det blivit så populärt att sticka tror Sofia Sundström beror bland annat på ett ökat intresse för att göra saker från grunden och att använda bra material.

– Jag tror även att folk vill ha något att göra med händerna och inte bara sitta med paddan eller mobilen.

Hanne Rönnback är en av butikens stamkunder som trotsat vädret i jakt på nytt garn.

– För mig är det skapandet med händerna som gör att jag gillar att sticka. Det är något som kvinnor gjort i alla år, det är roligt att det blivit uppmärksam­mat nu.

Efter pensionen har hon sticknings­relaterade planer, som att starta ett stickkafé.

Enligt Sofia Sundström finns det fortfarand­e tid för den som vill ge en värmande julklapp att sätta i gång och sticka.

– När vi drar ner på värmen i samband med dyrare elkostnade­r är ju stickat en perfekt julklapp.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? TRENDIGT. Sofia Sundström har jobbat i garnaffär i femton år, på senare har hon haft mer att göra än tidigare.
FOTO: ANGIE GRAY TRENDIGT. Sofia Sundström har jobbat i garnaffär i femton år, på senare har hon haft mer att göra än tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden