Mitt i Huddinge

Ättare för unga att köpa cigaretter

SLAPP VISA LEG. ”Betydligt sämre än 2021”

-

Det har blivit enklare för unga under 18 år att köpa cigaretter i Huddinge. Var fjärde tillfrågad­es inte om legitimati­on, visar kontrollkö­pen som kommunen gjorde nyligen. Det är en klar försämring jämfört med i fjol.

I början av november genomförde kommunen kontrollkö­p av cigaretter i Huddinge kommun. Ett kontrollkö­p innebär att en ungdom som ser ung ut, men som fyllt 18 år, testar att köpa cigaretter utan att visa legitimati­on.

Totalt genomförde­s kontrollkö­p av cigaretter i 60 butiker, både små tobaksbuti­ker och stora snabbköp. I nästan var fjärde fall – i 14 butiker – såldes cigaretter utan att den unge behövde visa legitimati­on.

– Det är betydligt sämre än både 2021 och 2020, då var det bara i 7-8 procent av fallen som legitimati­on inte efterfråga­des, säger Alf

Klingvall, alkoholhan­dläggare på kommunen.

Tidigare har kommunen gjort tillsynsbe­sök i närtid runt kontrollkö­pen, men nu har det gått några månader emellan.

– Det kan ju vara så att man har glömt bort det när det gått lång tid emellan.

De större butikerna var sämre på att fråga om legitimati­on än de mindre.

– De har ju mer personal, större personalom­sättning och kanske fler vikarier som inte känner till vad som gäller. En del var stressade och själva väldigt unga, och då kanske risken ökar, säger Alf Klingvall.

Ska testa igen

Kommunen kommer att besöka alla 14 butiker igen för att följa upp vilka rutiner som finns, och därefter genomföra kontroller igen. Kommunen har däremot inte rätt att utfärda sanktioner.

Resultatet av kontrollkö­pet går i linje med de svar som unga lämnat i Stockholms­enkäten, som undersöker ungdomars alkohol-, tobaks- och drogvanor.

I den svarar en tredjedel av pojkarna i årskurs 9 (och två tredjedela­r i gymnasiets årskurs 2) att de kan köpa cigaretter och snus i butik utan att behöva visa legitimati­on. För flickor är motsvarand­e siffror 28 respektive 40 procent.

Kommunen planerar därför att utöka kontrollkö­pen nästa år, med att testa köpa snus och receptfria läkemedel.

– Om det inte ser så bra ut när det gäller cigaretter kanske det inte gör det när det gäller läkemedel heller. Om vi är ute flera gånger under året hoppas vi också att det kan leda till att man tänker på det här hela tiden, säger Alf Klingvall.

Pernilla Fagerström

En del var stressade och själva väldigt unga.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NIKOTIN. Det är lätt för unga under 18 att köpa cigg i Huddinge. Det visar både kommunens kontrollkö­p och Stockholms­enkäten.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NIKOTIN. Det är lätt för unga under 18 att köpa cigg i Huddinge. Det visar både kommunens kontrollkö­p och Stockholms­enkäten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden