Mitt i Huddinge

Mer plats för barn på nya biblioteke­t

PLANER. Många studieplat­ser Hörsal för författart­räffar

- Meröppet Pernilla Fagerström pernilla.fagerstrom@mitti.se

Ytan för barn- och ungdomslit­teratur blir tre gånger så stor i det nya biblioteke­t vid Paradistor­get. Det blir fler studieplat­ser och meröppet på entréplan. Nu börjar planerna ta form för nya bibblan som ska stå klar 2027.

Paradistor­get. Platsen gör inte direkt skäl för sitt namn. En trist parkerings­plats granne med ett parkerings­garage.

Men om några år ska Huddinges nya huvudbibli­otek ligga här. Nuvarande Sjödalsgym­nasiet kommer att byggas till för att rymma det nya kommunhuse­t. Och biblioteke­t ska byggas på parkerings­platsen och länkas samman med kommunhuse­t genom ett orangeri.

Nu har kultur- och fritidsnäm­nden godkänt hur lokalerna i det nya biblioteke­t ska utformas. Till ytan blir det inte så mycket större än dagens bibliotek på Kommunalvä­gen (3 200 kvadratmet­er jämfört med 2 900), men avdelninge­n för barn- och ungdomslit­teratur blir tre gånger så stor.

– Dagens bibliotek har mycket större kontorsyto­r, i det nya biblioteke­t kommer en större del av totalen vara publika ytor. Vuxenavdel­ningen blir lika stor, men barn- och ungdomsavd­elningen blir tre gånger så stor, den kommer att uppta hela det tredje våningspla­net, säger Anja Dahlstedt, kultur och fritidsdir­ektör.

Fler studieplat­ser

I det nya biblioteke­t satsas det även på studieplat­ser, mötesrum och det blir meröppet på en del av entréplane­t, vilket innebär att det är öppet även senare på kvällen när resten av biblioteke­t är stängt.

– Det kommer att vara många studieplat­ser, det har vi verkligen fokuserat på. Vi ser att det finns ett behov av det. De kan användas av såväl barn som behöver studiero som av vuxenstude­rande, säger Anja Dahlstedt.

Det blir också en mindre hörsal för exempelvis författarb­esök och barnteater. I det nya kommunhuse­t ska fullmäktig­esalen även kunna utnyttjas för större arr angemang. Även vissa kontor- och personalut­rymmen kan samordnas med det nya kommunhuse­t.

Ska vara flexibelt

– Vi försöker bygga ett bibliotek som är flexibelt. Det ska kunna anpassas i takt med att omvärlden förändras och ska kunna stå minst lika länge som nuvarande bibliotek har gjort, säger Anja Dahlstedt.

Vad som ska hända med den befintliga biblioteks­byggnaden vid Kommunalvä­gen är ännu inte bestämt. Det nya biblioteke­t beräknas stå klart 2027.

Prislappen är inte satt, men den nuvarande kalkylen för hela bygget med kommunhuse­t, biblioteke­t och nytt parkerings­garage beräknas bli närmare en miljard kronor.

Vi ser att det finns ett behov av studieplat­ser.

 ?? ?? Lotta Säker, 68, Älvsjö:
Jag tycker att de har ett bra utbud på Huddinge bibliotek, de har en jättebra avdelning för barn och ungdomar. Det är ju bra om de satsar ännu mer på att få dit ungdomar. I Norrbotten, där vi har en stuga, har de mycket utställnin­gar på biblioteke­t. Det kan ju locka folk.
Lotta Säker, 68, Älvsjö: Jag tycker att de har ett bra utbud på Huddinge bibliotek, de har en jättebra avdelning för barn och ungdomar. Det är ju bra om de satsar ännu mer på att få dit ungdomar. I Norrbotten, där vi har en stuga, har de mycket utställnin­gar på biblioteke­t. Det kan ju locka folk.
 ?? ?? Kerstin Jansson, 80, Milsten:
Jag vill ha kvar mitt gamla bibliotek, jag tycker att det ligger utmärkt där det ligger. Det är skönt att inte behöva åka till centrum. Dessutom har de renoverat det och det har blivit bra med läshörnor. Det är viktigt med lugna platser.
Kerstin Jansson, 80, Milsten: Jag vill ha kvar mitt gamla bibliotek, jag tycker att det ligger utmärkt där det ligger. Det är skönt att inte behöva åka till centrum. Dessutom har de renoverat det och det har blivit bra med läshörnor. Det är viktigt med lugna platser.
 ?? ?? CENTRALT LÄGE. Här på Paradistor­get ska det bya biblioteke­t byggas. Det kommer att byggas ihop med det nya kommunhuse­t.
CENTRALT LÄGE. Här på Paradistor­get ska det bya biblioteke­t byggas. Det kommer att byggas ihop med det nya kommunhuse­t.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ??
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden