Mitt i Huddinge

Brommas hyra kan höjas med 50 miljoner

- Anders Gustafsson anders.gustafsson@mitti.se

Politiska styret i Stockholm vill förhandla med Swedavia om en förtida nedläggnin­g av Bromma flygplats.

Finansborg­arrådet Karin Wanngård utesluter inte att staden kan pressa det statliga bolaget att avveckla redan till 2035.

STOCKHOLM

I Tidöavalet har den nya borgerliga regeringen slagit fast att Brommaflyg­et ska vara kvar under denna mandatperi­od.

Det nya Stockholms­styret tänker dock ge Swedavia, och regeringen, en match.

Finansborg­arrådet Karin Wanngård (S), säger att staden avser att skicka förhandlar­e till Swedavia för att söka en omförhandl­ing av arrendeavt­alet, markavtale­t, för flygplatse­n som Swedavia har med staden.

– Vi har två ingångar, dels att avsluta avtalet i förväg, gör man inte det så kommer vi att begära höjd avgift för att hyra marken, säger hon.

Begär höjning

Staden, som äger marken vid flygplatse­n, kommer i så fall att begära att arrendeavg­iften höjs med cirka 50 miljoner kronor per år.

– Huvudmålet är att stänga Bromma flygplats, under tiden bör vi få en rimlig betalning.

Wanngård vill att flyget avvecklas redan till 2035, årtalet som föreslogs i den senaste statliga utredninge­n om Brommaflyg­et.

Om Swedavia inte går med på en omförhandl­ing utesluter inte Wanngård att Swedavia exempelvis kan få stå för hela kostnaden av marksaneri­ngen.

– Om vi kommer åt marken tidigare kan vi diskutera hur vi ska fördela kostnadern­a, säger Wanngård

Robert Pletzin, presschef hos Swedavia, skriver i ett mejl till Mitt i att när det gäller avtalet med staden om markupplåt­elsen så är Swedavias ”utgångspun­kt att det gäller till och med 2038, med fastlagda villkor och som inte ger utrymme till någon förhandlin­g.”

– Vi uppfattar att vi har och har haft en bra dialog med Stockholms stad och vi får ta den diskussion­en om frågan kommer.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FLYGTVIST. Stadens rödgröna styre vill omförhandl­a Brommaflyg­ets hyresavtal. Förhoppnin­gen är att den stängs i förtid.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FLYGTVIST. Stadens rödgröna styre vill omförhandl­a Brommaflyg­ets hyresavtal. Förhoppnin­gen är att den stängs i förtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden