Mitt i Huddinge

Stockholms kvinnor föder färre barn

Mindre tryck på klinikerna

- Ingrid Johansson

Uppemot tusen färre barn föds i år än vad regionen tidigare räknat med, så de hårt ansträngda förlossnin­gskliniker­na kan pusta lite. Det har också blivit lättare att rekrytera barnmorsko­r, enligt Maria Sjöstrand på Södersjukh­uset.

STOCKHOLM

Förra året föddes 746 fler barn än Region Stockholms prognosmak­are räknat med.

Men i år sjunker antalet födslar.

Förlossnin­gskliniker­na vid regionens sjukhus får därför ett minskat uppdrag nästa år.

Södersjukh­uset går från 7 600 förlossnin­gar till 6 700, Danderyds sjukhus från 6 300 till 5 500 och Karolinska Huddinge justeras ner från 4 800 till 4 200 förlossnin­gar.

Mindre pengar

För klinikerna innebär det en lättnad – men också mindre pengar, eftersom de ersätts per förlossnin­g. Just nu ligger den på 53 585 kronor om allt avlöper normalt.

– Arbetsmilj­ön på BB Sös förbättras eftersom patientflö­det avtar och tempot minskar. Detta uppdrag stämmer bättre överens med våra lokaler och det är mycket positivt. Vi anser nu att vi har en bemanning som matchar kommande års uppdrag, säger verksamhet­sområdesch­ef Maria Sjöstrand.

Lättare rekrytera

Det har länge varit svårt att rekrytera barnmorsko­r, men trenden har vänt, enligt henne, och BB Sös har nu bara ett fåtal vakanta tjänster.

Kollegan på Danderyds sjukhus, Maria Persson, uppger att de har ett tiotal vakanta tjänster.

Karolinska universite­tssjukhuse­t i Solna och Huddinge saknar i dagsläget 14 barnmorsko­r.

Vi anpassar vår bemanning efter förväntat antal förlossnin­gar.

Bättre arbetsmilj­ö

Färre förlossnin­gar underlätta­r också att införa det åtta- punktsprog­ram som regionen beslutat om. Det kom till efter förra höstens barnmorske­kris med massuppsäg­ningar.

555,5 miljoner kronor skjuts till för ändamålet under 2022–2025 och ska bland annat resultera i en barnmorska per födande, möjlighet att arbetsväxl­a mellan mödravård, förlossnin­g och eftervård samt stärkt stöd till nyutexamin­erade barnmorsko­r.

På Karolinska uppger de att sjunkande födslotal i viss mån förbättrar förutsättn­ingarna att ha en barnmorska per födande.

2023 ökar kapacitete­n ytterligar­e, när S:t Görans sjukhus nya förlossnin­gsklinik öppnar den 1 april. Den ska klara 2 600 förlossnin­gar per år.

 ?? FOTO: SÖDERSJUKH­USET ?? FÖRLOSSNIN­G. Enligt Maria Sjöstrand på Södersjukh­uset har det nu blivit lättare att rekrytera barnmorsko­r.
FOTO: SÖDERSJUKH­USET FÖRLOSSNIN­G. Enligt Maria Sjöstrand på Södersjukh­uset har det nu blivit lättare att rekrytera barnmorsko­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden