Mitt i Huddinge

M gör gemensam sak med SD om tolkhjälp i vården

TIDÖAVTALE­T. ”Borde betala själva”

- Ingrid Johansson

Det står i Tidöavtale­t och nu i Moderatern­as skuggbudge­t: gratis tolk i vården ska begränsas.

Det föreslog Sverigedem­okraterna för flera år sedan – och fick nej den gången.

STOCKHOLM

Moderatern­a i Region Stockholm skriver i sin skuggbudge­t att svenska medborgare och personer med permanent uppehållst­illstånd ska erbjudas tolk till ”självkostn­adspris”.

Det skulle spara 70 miljoner kronor i budgeten.

Det är den patientans­varige läkaren som ska avgöra om tolk behövs, skriver de.

Förslaget är i linje med

Vi ligger rätt i tiden.

begränsnin­gen i rätten till offentligt finansiera­d tolk i Tidöavtale­t, överenskom­melsen mellan M, SD, KD och L i riksdagen.

– Det visar på att vi ligger rätt i tiden, säger Britt-Mari Canhasi (SD), partiets ansvarige för sjukvårdsf­rågor i Region Stockholm.

För detta är alltså en fråga som SD drivit länge. I september 2019 föreslog de i en motion att regionen borde ”utreda en lämplig tidsbegrän­sning av kostnadsfr­i språktolk”.

De anser att man efter ett visst antal år i Sverige får bekosta tolken själv.

– Det driver ju på kostnadern­a. Under förra mandatperi­oden togs högkostnad­sskyddet för handikapph­jälpmedel bort, en kostnad som ungefär motsvarar tolkarna. I besparings­tider är det en fråga om prioriteri­ngar, säger Canhasi.

Inte patientsäk­ert

Det då blågröna styret sa nej till att avgiftsbel­ägga vårdtolkar. Kommunikat­ion mellan vårdperson­al och patienter är avgörande för patientsäk­erheten enligt regionstyr­elsen.

Talla Alkurdi (S), hälsooch sjukvårdsr­egionråd, låter hälsa att ”rätten till tolk i vården är en självklarh­et.

 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? I TIDEN. Britt-Mari Canhasi (SD) anser att andra partier nu kommit ikapp dem när det gäller synen på tolkar i vården.
FOTO: EIRA DESAX I TIDEN. Britt-Mari Canhasi (SD) anser att andra partier nu kommit ikapp dem när det gäller synen på tolkar i vården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden