Mitt i Huddinge

BMX-bana i världsklas­s rullas ut i sommar för alla fartsugna

EM-klassade banan snart redo för åksugna: ”Det blir skitfränt” ny BMX-bana i Skogås gick i kras. Men snart öppnar en EM-klassad bana i söderort – och nattliga besökare visar att många har svårt att hålla sig till tåls.

-

Drömmen om en

I juni 2022 togs första spadtaget på Hökarängen­s grusiga bollplan nedanför Högdalstop­parna.

Ett år senare har platsen genomgått en total förvandlin­g. Böljande gupp och brant lutande kurvor står redo att ta emot fartsugna cyklister från hela Sverige.

Lördagen den 1 juli invigs Stockholm BMX Arena, som den heter, med SM-tävlingar.

– Den är unik. Det finns inget liknande inom Stockholms stad i alla fall, säger Erika Kenne, projektled­are på fastighets­kontoret.

Arenan består av en EMklassad tävlingsba­na och en mindre så kallad pump track. Båda kommer att vara öppna för allmänhete­n.

– Pump tracken är tänkt att vara lite mer prova på och för spontanidr­ott. Den stora banan har högre svårighets­grad, förklarar Erika Kenne.

Banbyggare med passion

När Mitt i är där pågår finputs. En grävare plattar till jord vid sidan av ett gupp. Vattenspri­dare fuktar banans stenmjöl, som är snustorrt i den brännande junisolen.

– Torkan gör att det faller sönder lättare. Knackar man hål på ytan blir det sandlåda, säger Stefan Truedsson från banbyggarf­öretaget Velosoluti­ons.

Han är brunbränd, talar skånska och arbetar som ”shaper”. Han berättar att han ägnat hela sitt yrkesliv åt banor för cykel och skateboard.

– Nästan hela gänget som jobbar med banan är skejtare,

BMX-åkare eller mountainbi­ke-åkare. Vi har alla samma passion. Det ska rulla skönt – det sitter i ryggraden på oss, säger han.

På plats har han en BMXcykel som han testkör banan med under arbetets gång. Även landslaget har teståkt och gett tummen upp.

Det ska rulla skönt – det sitter i ryggraden på oss.

Tjuvåkning på nätterna

Till invigninge­n ska banan vara tipptopp. Torkan är en utmaning. Det är även de tjuvåkare som inte kan hålla sig i skinnet. Ryktet om den nya banan har lett till ovälkomna besök.

– Vi har till och med sovit vakt här på nätterna. Det är många som inte kan vänta, berättar Stefan Truedsson.

Älvsjö BMX har varit drivande i att få till en ny bana – en process som enligt ordförande­n Håkan Staf har tagit tio år. Inte undra på att han är taggad nu.

– Det blir skitfränt. Inramninge­n av platsen är helt magiskt bra. Banan smälter in i landskapet. Man skulle kunna utveckla cykelsport­en i området och göra det här till en knutpunkt. Kullarna intill är jättebra för downhill och cross country, säger han.

Han räknar med att föreningen kommer att träna i Hökarängen 4-5 kvällar i veckan. När ingen organisera­d träning pågår är det fritt fram, även för den som aldrig förr suttit på en BMX-cykel.

Klubben har medlemmar så unga som fyra-fem år. Men Håkan Staf skickar med en uppmaning till föräldrar:

– Det är ingen lekplats. Det sker allvarliga olyckor. Man måste vara medveten om riskerna med den här farten. Föreningen rekommende­rar full face-hjälm, heltäckand­e klädsel och handskar.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Sam Alcayna är taggad inför öppningen. På frågan hur ofta han kommer vara här svarar han ”Så ofta jag orkar”. Men han och pappa Pierre får vänta med premiäråke­t till 1 juli.
FOTO: ANGIE GRAY Sam Alcayna är taggad inför öppningen. På frågan hur ofta han kommer vara här svarar han ”Så ofta jag orkar”. Men han och pappa Pierre får vänta med premiäråke­t till 1 juli.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Från den fem meter höga startrampe­n får man med sig mycket fart ner i banan. Rampen och kurvorna är asfalterad­e, resten av banan körs på stenmjöl, berättar Stefan Truedsson.
FOTO: ANGIE GRAY Från den fem meter höga startrampe­n får man med sig mycket fart ner i banan. Rampen och kurvorna är asfalterad­e, resten av banan körs på stenmjöl, berättar Stefan Truedsson.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Nöjda fejs på banbyggare Stefan Truedsson och fastighets­kontorets Erika Kenne. Stockholms nya BMXbana är i stort sett färdigbygg­d och tas i bruk i juli.
FOTO: ANGIE GRAY Nöjda fejs på banbyggare Stefan Truedsson och fastighets­kontorets Erika Kenne. Stockholms nya BMXbana är i stort sett färdigbygg­d och tas i bruk i juli.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? BMX-banan ligger nedanför Högdalstop­parna och består av en mindre pump track (närmast) och en stor tävlingsba­na.
FOTO: ANGIE GRAY BMX-banan ligger nedanför Högdalstop­parna och består av en mindre pump track (närmast) och en stor tävlingsba­na.
 ?? Mattias.kamgren@mitti.se ?? Mattias Kamgren 08-550 550 06
Mattias.kamgren@mitti.se Mattias Kamgren 08-550 550 06

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden