Mitt i Huddinge

Gör en klassiker – med Alshammars hjälp

VM- och OS-medaljörer ska träna Hannah från Huddinge

- Pernilla Fagerström pernilla.fagerstrom@mitti.se 08-550 554 95

Huddingebo­n Hannah Halvorsen har aldrig åkt skidor. Nu gör hon en svensk klassiker och tränas av skidåkaren Johan Olsson och simmaren Therese Alshammar.

– Jag hade inte vågat göra det här utan dem, säger hon.

STUVSTA

Hannah Halvorsen, 38, ville ha en ny utmaning. Hon var en av 600 som sökte till att göra en svensk klassiker tillsamman­s med Team Saltander. Och hon var en av 100 som sedan blev uttagen.

Laget är det största någonsin som genomfört en svensk klassiker tillsamman­s och de tränas av inga mindre än simmaren Therese Alshammar och skidåkaren Johan Olsson, båda med en rad VM- och OS-medaljer.

– Jag älskar motion i alla former. Jag har hållit på med löpning så länge, så jag ville prova något nytt. Det lät spännande, säger Hannah Halvorsen.

Hon har sprungit många lopp, både marathon och fjällmarat­hon. Men hon har inte pysslat med de andra grenarna som ingår i en svensk klassiker; cykling, simning och skidåkning.

Hon köpte sin första racingcyke­l i april och för några veckor sedan genomförde hon Vätternrun­dan, vilket är 30 kilometer cykling.

– Det var väldigt fysiskt utmanande, det var lite jobbigare än vad jag trodde. Men det var en jätterolig upplevelse, säger hon.

Schema för varje vecka

I helgen är det dags för Vansbrosim­ningen, 3 000 meter simning i öppet vatten.

– Jag är jättetagga­d, det här kommer att gå bra, säger

Hannah Halvorsen.

Inför tävlingen har hon tränat med Therese Alshammar på Eriksdalsb­adet och varit på simläger vid Hellasgård­en.

– Jag fick nästan nypa mig i armen när hon kom in och skulle vara vår coach. Det är så häftigt att bli tränad av henne.

Deltagarna får ett träningspr­ogram för hur de ska träna varje vecka. Oftast är det fem träningsda­gar och två vilodagar. Och träningen är uppdelad på tre nivåer. Hannah säger själv att hon är på medelnivån.

Aldrig åkt skidor

Lidingölop­pet i september är klassikern­s räkmacka för Hannah, men sedan väntar en desto större utmaning: Vasaloppet. Hon har aldrig åkt skidor i hela sitt liv.

– Det ska bli jättespänn­ande. Jag har köpt ett par rullskidor och det ska vi börja träna senare i sommar. Sedan blir det längdskidl­äger i vinter.

Hon är både peppad och pirrig inför utmaningen.

– Skidor är det absolut läskigaste. Jag tror inte att jag hade genomfört det här utan möjlighete­n att bi coachad av ett proffs. Men det är en ynnest att få genomföra en klassiker i det här sammanhang­et.

Jag fick nästan nypa mig i armen när hon kom in och skulle vara vår coach.

 ?? FOTO: LÄSARBILD ?? Hannah Halvorsen har tränat simning i öppet vatten och coachats av Therese Alshammar. Den 8 juli simmar hon Vansbrosim­ningen.
FOTO: LÄSARBILD Hannah Halvorsen har tränat simning i öppet vatten och coachats av Therese Alshammar. Den 8 juli simmar hon Vansbrosim­ningen.
 ?? FOTO: LÄSARBILD ?? Johan Olsson och Therese Alshammar coachar deltagarna i Team Saltander. Johan Olsson är tillgängli­g för frågor från deltagarna under hela processen.
FOTO: LÄSARBILD Johan Olsson och Therese Alshammar coachar deltagarna i Team Saltander. Johan Olsson är tillgängli­g för frågor från deltagarna under hela processen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden