Mitt i Huddinge

Sommarjobb­are läser högt för barn

Första gången för läsprojekt­et i Huddinge: ”Tror vi lyckats med uppdraget”

- Pernilla Fagerström pernilla.fagerstrom@mitti.se

32 sommarjobb­are har ett viktigt och kul uppdrag: De läser högt för barn. Syftet är att få dem att vilja läsa själva för att inte tappa i läsförmåga under sommarlove­t.

VÅRBY

Nadia Andersson Nuru, Nu u, 16, 6, och Ilkan Celeb, 17, sitter i skuggan under der ett träd vid Vårby IP. Framför dem på en filt sitter ett gäng förväntans­fulla sfulla barn mellan 6 och ch 10 år, som går på fritids tids i Vårby gård.

– Vilken bok vill ill ni ha? frågar Ilkan.

Krakel Spektakel akel ratas för Spökhuset. Barnen gillar läskiga böcker. Ilkan och Nadia turas om att läsa och barnen lyssnar uppmärksam­t. Efteråt får de svara på frågor. Vem skulle du vilja vara i boken? – Häxan! För då kan jag göra magiska saker, säger Ferdaus e dau Ferchichi.

Vad Va var det roligaste i boken?

– Att det var hål i rumpan rum på byxorna, säger säge Absara Biniyam och fnissar. f

Det D är tydligt att de här barnen gillar att läsa. l

– Jag brukar låna lån böcker från biblioteke­t, berättar Edlawit Teshome.

– Jag har massor av böcker hemma. En hel bokhylla full med böcker! säger Selihom Bokuretsio­n.

Vill göra skillnad

Nadia Andersson Nuru och Ilkan Celeb är två av totalt 32 unga sommarjobb­are i Huddinge inom projektet ”Läsa äger”. Deras jobb är att under tre veckors tid läsa för och med barn för att främja deras läsning under sommarlove­t.

– Jag ville ha något att göra under sommaren och tyckte att det verkade kul och intressant att jobba med barn, säger Nadia.

– Jag har alltid gillat att jobba med barn. Det är nu som deras personligh­eter utvecklas och att vara en del av det och hjälpa dem att växa lite är något som jag tycker är jättekul, säger Ilkan.

Och de trivs med sitt sommarjobb.

– Det var lite jobbigt de första dagarna. Jag är inte van vid att vara runt så många barn, de har väldigt mycket energi. Men de är väldigt snälla mot en. Jag tycker att det har varit jättekul, säger Nadia.

– Samma här. Och jag tror verkligen att vi har lyckats med uppdraget att få dem att vilja läsa. I början ville alla gå ut och leka. Men nu är det många barn som inte bara vill lyssna, utan som vill läsa utanför den obligatori­ska läsningen, säger Ilkan.

Linda Englund, fritidsled­are på Grindstusk­olan i Vårby gård, delar den bilden.

– De är så bra förebilder för dem som kanske inte gillar att läsa. När det kommer en kille som gillar att spela fotboll och sedan hämtar böcker och sätter sig och läser vill de ju vara med, säger hon.

” Läsa äger” har funnits i Botkyrka i flera år, men det här är första året i Huddinge.

– Det är väldigt bra, nu blir det läsning varje dag och vi läser med alla barn. Det betyder mycket att de är yngre som barnen ser upp till. De tjatar på oss: ”Får vi gå och läsa med dem?”, säger Linda Englund.

Nu är det många barn som inte bara vill lyssna, utan som vill läsa utanför den obligatori­ska läsningen.

 ?? ??
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Ilkan Celeb och Nadia Andersson Nuru läser ”Läskiga huset” för barnen i skuggan under ett träd vid Vårby IP. ”De gillar läskiga böcker om spöken och monster och sånt”, säger Nadia.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Ilkan Celeb och Nadia Andersson Nuru läser ”Läskiga huset” för barnen i skuggan under ett träd vid Vårby IP. ”De gillar läskiga böcker om spöken och monster och sånt”, säger Nadia.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? ”De tycker verkligen om att svara på frågorna”, säger Ilkan Celeb, här med Nadia Andersson Nuru.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ”De tycker verkligen om att svara på frågorna”, säger Ilkan Celeb, här med Nadia Andersson Nuru.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden