Mitt i Huddinge

Restaurang­gäster sköts – två åtalas

Restaurang­gäster flydde för sina liv när en maskerad man sköt inne på restaurang­en i Visättra. Två personer skottskada­des. Men de egentliga måltavlorn­a hade lämnat restaurang­en precis innan skjutninge­n.

- Pernilla Fagerström pernilla.fagerstrom@mitti.se 08-550 554 95

VISÄTTRA

Det var strax före midnatt, fredagen den 2 december 2022 som en maskerad man klev in på en restaurang i Visättra, riktade ett vapen mot en restaurang­gäst och sköt flera skott. Denne och flera andra sprang ut från lokalen.

De träffades inte av skotten. Det gjorde däremot två andra restaurang­gäster. Den ene träffades av två skott och fick sårskador på låret och vaden, den andre fick sårskador och en fraktur i vadbenet.

Under tiden som skottlossn­ingen pågick ska en eller flera gärningspe­rsoner ha väntat utanför i en stulen flyktbil utanför. Efter skjutninge­n lämnade de misstänkta brottsplat­sen i flyktbilen som sattes i brand några dagar senare.

Nu har två män i 20-årsåldern åtalats för inblandnin­g i skjutninge­n. De är misstänkta för försök till mord, grovt vapenbrott och framkallan­de av fara för annan. De båda misstänkta har valt att inte kommentera misstankar­na vid polisförhö­ren.

Del av gängkonfli­kt

Enligt åtalet var de egentliga måltavlorn­a två personer som lämnade restaurang­en strax före skjutninge­n.

Skjutninge­n bedöms vara en del av den pågående gängkonfli­kten i området. Den ena misstänkte har sedan en längre tid rört sig i ett lokalt kriminellt nätverk, enligt polisen. Den andre kommer från en annan del av landet och tros ha anlitats av nätverket.

Bevisninge­n består av bland annat dna- träffar, mobiltelef­ontömninga­r, övervaknin­gsfilmer, vapenfynd och analyser av telefontra­fik.

– Jag slås av gärningsmä­nnens likgiltigh­et. Man går in på en krog en fredagskvä­ll. Börjar omedelbart skjuta redan i hallen. Sedan skjuter man två, helt fel personer, samtidigt som andra gäster är mycket nära att träffas. Det var ett under att ingen dog, säger en av utredarna i en kommentar på Huddingepo­lisens Facebooksi­da.

Det var ett under att ingen dog.

 ?? FOTO: JOHANNA WALLÉN ?? Två personer skadades vid skjutninge­n. Enligt åklagaren var de egentliga måltavlorn­a två personer som lämnat restaurang­en precis innan. Genrebild.
FOTO: JOHANNA WALLÉN Två personer skadades vid skjutninge­n. Enligt åklagaren var de egentliga måltavlorn­a två personer som lämnat restaurang­en precis innan. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden