Mitt i Huddinge

Sandhamn gasar för att locka fler till skärgårdsö­n året runt

Hotellnätt­er i exklusiva strandhus Året runt-butik Krogmys 100 nya bäddar i exklusiva strandhus och en matbutik som går att handla i varje dag, året runt. Det är en del av det ”nya” Sandhamn som satsar in i framtiden.

- Eva Tonström

STOCKHOLM

Det är fredag och Sandhamns seglarhote­ll myllrar av liv. Huset har genom åren tjänat som såväl klubbhus för kunglighet­er och välbeställ­da seglare som konferensh­otell, SPA och restaurang.

Seglarhote­llet har alltid varit öns ”motor”, säger öbor till Lokaltidni­ngen Mitt i. ”Går hotellet bra, så går hela ön bra”.

”Öppet och välkomnand­e”

Sedan 2020 drivs stället av Johanna och Marcus Wallén som sedan de fick nyckeln har byggt om restaurang­köket, receptione­n, byggt nytt orangeri, renoverat SPA-avdelninge­n, byggt en uteterrass uppe och en nere framför entrén – med en scen – och hittills renoverat hälften av de 83 hotellrumm­en. – En stor skillnad också sedan vi tog över är att hotellet nu är öppet varje dag, året runt, säger Johanna Wallén. Marcus fyller i:

– Seglarhote­llet ska vara öppet, nära och välkomnand­e, för hitresta besökare och ö-bor.

De bor själva året runt på ön, med ett av deras fem barn - övriga har flyttat hemifrån - och understryk­er att de värnar Sandhamn som lokalsamhä­lle. De har cirka 40 personer fast anställda, något som ökar till runt 100 under sommarhalv­året.

Deras senaste satsning är bygget av 24 nya hotellägen­heter vid vattnet, ett stenkast från huvudbyggn­aden. De tillhör numera hotellutbu­det och kan bokas av deras gäster.

– Det är ett jättelyft! Det innebär ett tillskott på 100 bäddar för oss. Alla lägenheter är sålda utom två, berättar Marcus Wallén, och visar en trerummare med två sovrum, kök och egen uteplats med havsutsikt.

Går hotellet bra, så går hela ön bra.

Dyraste sjövillorn­a i Sverige

Lägenheter­na har sålts som bostadsrät­ter med villkoret att hotellet får hyra ut dem när ägaren inte är där. Mitt i berättade i våras att kvadratmet­erpriset var det högsta i hela Sverige, någonsin, om man räknar bort Stockholms innerstad.

Efterfråga­n på sängplatse­r är stor på Sandhamn under sommaren, enligt Marcus Wallén.

– Många vill gärna hyra ut sina fritidshus när de inte är här, men de orkar inte med allt fix som det innebär. Så vi har en idé att kanske kunna hjälpa till med det, men det är inte klart än.

Två andra verksamhet­er på ön som gasar är Sands hotell och Sandhamns matbutik Westerberg­s livs.

Camilla Bring driver Sands hotell sedan 2021 och från och med i år kommer hon att testa att ha öppet helger året runt.

Längre öppet med app

Mataffären kommer för första gången att hålla öppet 12 timmar om dagen, varje dag, året runt – stor del av tiden som obemannad butik. De testade några veckor i våras, som en av fem butiker i ett pilotproje­kt i Tempo-kedjan, och det blev succé, enligt Caroline Wedberg, som driver Westerberg­s livs.

– Alla tyckte det var super. eva.tonstrom@mitti.se 08-550 550 96

 ?? FOTO: EVA TONSTRÖM ?? Anki Öberg, driver Sommarbode­n (som är öppen året runt) och fastboende sedan 25 år: ”Jag kan inte tänka mig att bo någon annanstans. Det kan bli lite tyst och mörkt på vintern men då finns alltid värdshuset och seglarhote­llet, det känns som att sätta sig i någons kök.”
FOTO: EVA TONSTRÖM Anki Öberg, driver Sommarbode­n (som är öppen året runt) och fastboende sedan 25 år: ”Jag kan inte tänka mig att bo någon annanstans. Det kan bli lite tyst och mörkt på vintern men då finns alltid värdshuset och seglarhote­llet, det känns som att sätta sig i någons kök.”
 ?? FOTO: EVA TONSTRÖM ?? Utgångspri­set för de nybyggda hotellägen­heterna var 15 miljoner kronor för en trerummare på 66 kvadratmet­er.
FOTO: EVA TONSTRÖM Utgångspri­set för de nybyggda hotellägen­heterna var 15 miljoner kronor för en trerummare på 66 kvadratmet­er.
 ?? FOTO: EVA TONSTRÖM ?? Johanna och Marcus Wallén har gjort en hel del för att utveckla det anrika Sandhamns seglarhote­ll sedan de tog över år 2020.
FOTO: EVA TONSTRÖM Johanna och Marcus Wallén har gjort en hel del för att utveckla det anrika Sandhamns seglarhote­ll sedan de tog över år 2020.
 ?? FOTO: EVA TONSTRÖM ?? Camilla Bring driver Sands hotell som från i år har öppet året runt.
FOTO: EVA TONSTRÖM Camilla Bring driver Sands hotell som från i år har öppet året runt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden