Mitt i Kista

Ingen eldfest i Husby

Det blir ingen eldfest i Husby i år. Festen i Husby har hållits årligen sedan 2012 för att fira in det persiska nyåret, men i år tar arrangörer­na paus – och hoppas återkomma nästa år.

- Ida Nilsing

Eldfesten i Husby har varit ett återkomman­de inslag under flera års tid. Tidigare år har arrangeman­get lockat tusentals besökare. Festen hölls först på å Dalhagens BP på Stavangerg­atan, men flyttade förra året till Husby torg och Husby träff. I år har dock projektled­aren Mahbobeh Englund varit sjukskrive­n på grund av en operation och ingen annan har tagit tag i det.

– Nästa år hoppas jag att det kan bli en eldfest i Husby igen, säger Mahbobeh Englund.

Hon berättar att de nu i stället koncentrer­ar krafterna till en nyårsfest som kommer att äga rum i slutet av mars, för flera olika föreningar och nationalit­eter.

– Vi samlar kurder, afghaner och tadzjiker, säger Mahbobeh Englund.

För den som vill uppleva en eldfest finns fortfarand­e möjlighete­n att åka in till Kungsträdg­ården den 15 mars. Där utlovas sprakande eldar, musik, artister, fyrverkeri­shower, barnaktivi­teter

och doftande persiska linsgrytor.

Firandet i Kungsträdg­ården är en samverkan mellan Riksteater­n och samarbetsp­artners från den svenskiran­ska förenings- och kultursfär­en. På sin hemsida skriver de att ”Vår gemen-

samma ambition är främst att etablera en stark folklig grund för arrangeran­det av Eldfesten/ C haha r s han bes o or i i Stockholm, samt att föra in firandena från förorten till innerstade­n, höja profilen på högtiden och göra denna till en folkfest som lockar alla

stockholma­re oavsett kulturell bakgrund och ålder.”

Nyåret kommer man som vanligt att kunna fira i Järva. Kurdiska föreningen arrangerar ett nyårsfiran­de på Eggeby gård, med brasa, dans och musik.

 ??  ?? ELDFEST. I år blir det ingen eldfest i Husby, däremot kan man åka till Kungsträdg­ården. Bilden är från ett tidigare år.
ELDFEST. I år blir det ingen eldfest i Husby, däremot kan man åka till Kungsträdg­ården. Bilden är från ett tidigare år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden