Mitt i Kista

”Obegriplig­t otacksamt”

- ida.nilsing@direktpres­s.se

”I Stockholm finns över 1 000 000 kvadratmet­er tomma kontorslok­aler. Samtidigt har många föreningar och organisati­oner svårt att få tillgång till lokaler.” Så står det på fastighets­bolagets Brostadens hemsida.

med den insikten som Brostadens hållbarhet­schef Anders Hallquist tog initiativ till att starta ”Experiment Akalla” i de tomma kontorslok­alerna på Finlandsga­tan.

– Brostaden har ägt kåkarna i 20 år och vi ville pröva en ny modell för att upplåta lokaler till föreningar i närområdet. Det är bra för föreningar­na och för oss, då det blir liv, ljus och rörelse i lokaler som annars skulle stå tomma.

Förra årets slöts så ett avtal med Fryshuset. Brosta-

Det var

den upplät lokalen och aktörerna som deltog bildade en styrgrupp. Överenskom­melsen var att föreningar­na bara skulle betala omkostnade­r som el och vatten, men ingen hyra.

– Vi har utvecklat en metod som andra fastighets­bolag kan ta efter, och det här var ett experiment för att ta fram en sådan metod.

var inte med från början, utan kom in i efterhand och hade gärna stannat längre i lokalen.

– Det hade kunnat fortsätta ett tag till, men med en tydlig avtalspart. Man kan inte sitta avtalsfrit­t i en lokal.

Han säger också att det är självklart att lokaler inte kommer att finnas tillgängli­ga under en obegränsad tid, utan att de kan erbjudas när det inte finns andra hyresgäste­r.

– Det har varit en tydlig start och en tydlig landning i det här projektet, säger han.

Och han ser inte med blida ögonen på ockupation­en.

– Jag tycker att det är obegriplig­t otacksamt av dem. Och varför ska hyresvärda­r låna ut lokaler när det blir ockupation­er?

Gulliga folkrörels­en

Varför ska hyresvärda­r låna ut lokaler

när det blir ockupation­er?

Ida Nilsing

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden