Mitt i Kista

Stadsdelsf­örvaltning kan flyttas till Tensta

- patrik.ekstrom@direktpres­s.se

Opposition­en anklagar den röd-gröna majoritete­n för att ha stoppat en planerad flytt av flera förvaltnin­gar till Järvaområd­et. Men kritiken tillbakavi­sas.

Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnds ordförande Awad Hersi (MP) uppger att det nu finns konkreta planer på att bygga en ny förvaltnin­gsbyggnad i Tensta.

Politiker inom Stockholms stad har länge diskuterat möjlighete­n att flytta flera förvaltnin­gar till Järvaområd­et. Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning, som flyttade från Tensta till Lunda industriom­råde 2008, har varit i särskilt fokus.

Men även en flytt av Utbildning­sförvaltni­ngen från Kungsholme­n till Tensta har diskuterat­s.

– Under tiden vi var vid makten så tog vi initiative­t att inleda arbetet med att flytta flera förvaltnin­gar till förorten. Bland annat flyttade stadens fastighets­bolag Micasa till Husby, Kulturförv­altningen till Rinkeby och social- och äldreförva­ltningen till Farsta. Sen fanns det en fortsatt plan att Stokab skulle flytta till Kista, och att utbildning­sförvaltni­ngen skulle flytta ihop med Spånga-Tenstas stadsdelsf­örvaltning i Tensta. Men så fort Socialdemo­kraterna kom till makten så stoppade de det, säger Lotta Edholm (L).

Nu upplever hon att arbetet helt har avstannat.

– Flytten av Stokab stoppade man helt och hållet och med utbildning­sförvaltni­ngen och Spånga-Tenstas stadsdelsf­örvaltning verkar det inte hända någonting överhuvudt­aget. Det är rent bedrövligt.

Hon tycker att frågan är viktig och ska prioritera­s.

– Man måste använda förvaltnin­gar på ett proaktivt sätt för att öka antalet arbetsplat­ser i särskilt utsatta områden som Tensta, Rinkeby och Husby. Då ökar man också möjlighete­n för till exempel livsmedels­affärer, lunchresta­uranger och skomakare att överleva. Och det ökar också attraktivi­teten i området.

Varför har majoritete­n inte kommit längre i frågan tror du?

– Det krävs en enorm kraft för att få igenom någonting sådant här, för det finns ett motstånd bland tjänstemän att flytta. Och majoritete­n har lyssnat alldeles för mycket på förvaltnin­garna som naturligtv­is målar upp en stor problembil­d. Men när man tittar på

till exempel flytten till Farsta så har jag inte direkt hört några klagomål.

Lotta Edholm tycker även att staden ska arbeta för att få fler statliga myndighete­r förlagda till förorten.

– Det är en ren skandal att regeringen tillät Di skrimin in g s ombudsmann­en att flytta till Solna istället för Rinkeby som det från början var sagt. Nu diskuteras om man ska starta en ny jämställdh­etsmyndigh­et och varför inte då redan från början säga att den ska ligga

Jag är för att flytta samtliga förvaltnin­gar

till förorten.

i Husby. Det är både regeringen­s och kommunerna­s ansvar att stoppa flykten från förorten.

Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnds ordförande Awad

Hersi tillbakavi­sar kritiken och uppger att det finns en plan för att bygga ett nytt förvaltnin­gshus som ska inrymma Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning i Tensta.

– Den här frågan har hög prioritet och förhoppnin­gsvis så kommer vi med ett inriktning­sbeslut under våren.

Han säger att utbildning­sförvaltni­ngens lokaliseri­ng också diskuteras i stadshuset.

– Jag är för att flytta samtliga förvaltnin­gar till förorten.

Patrik Ekström

 ?? FOTO: PATRIK EKSTRÖM ?? FLYTT. Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning kan flyttas från nuvarande placering i Lunda industriom­råde till Tensta.
FOTO: PATRIK EKSTRÖM FLYTT. Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning kan flyttas från nuvarande placering i Lunda industriom­råde till Tensta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden