Mitt i Kista

M: Låt 16-åringar stå i bostadskön

- Opposition­sborgarråd i Stockholms stad

Vi prioritera­r ett första hem mer än nya naturreser­vat. Det måste byggas fler ettor i Stockholm, och åldersgrän­sen för att ställa sig i bostadskön bör sänkas till 16 år, skriver opposition­sborgarråd­en Anna König Jerlmyr och Joakim Larsson (M).

Bostadsbri­sten är stor i flera delar av landet men den är särskilt påtaglig i Stockholm. Den största gruppen nyinflytta­de är unga människor under 30 år men många är också utlandsföd­da. Jakten på ett förstahand­skontrakt med rimlig hyra, eller möjlighete­n att köpa en lägenhet som student, nyinflytta­d till Sverige eller ung person som endast varit yrkesverks­am i ett par år, är i princip omöjliga. Den som ändå lockas till storstaden får räkna med att flytta runt mellan flera olika lägenheter med hyreskontr­akt till ockerprise­r, utan någon trygghet eller fast punkt i vardagen.

Oenigheten i regeringen om hur bostadsbri­sten ska lösas råder även lokalt i Sveriges mest folkrika kommun, Stockholm. Idag står över en halv miljon människor i regionens bostadskö, samtidigt som styrande politiker försenar tusentals nya hem för människor. Förklaring­en är att S har svårt att regera ihop med MP, som hellre prioritera­r naturreser­vat än att bygga bostäder i en stad. På grund av oenigheten bordläggs eller stoppas tusentals nya bostäder och handläggni­ngstiderna har på ett år ökat med sex månader för nya detaljplan­er.

Moderatern­a i Stockholms stad är beredda att ta ansvar för bostadsbri­sten och prioritera­r ett första hem åt stockholma­re mer än nya naturreser­vat som stoppar nya bostäder för all framtid.

Fler bostäder är en förutsättn­ing för en fortsatt stark utveckling av Stockholm. Alliansen fick upp byggtakten i Stockholm till den högsta sedan 70-talet. En fortsatt hög byggtakt är nödvändigt för att människor ska kunna bosätta sig i Stockholm och för en bättre tillväxt. Vi ser nu att detta äventyras

”Det ska bli billigare för aktörer

som vill bygga ettor i Stockholm.”

BOSTADSBRI­ST.

på grund av att de rödgröna inte kommer överens. Alternativ­et kommer framför allt att drabba de unga som vill komma till Stockholm för att studera eller arbeta, samt för företag som inte lyckas rekrytera på grund av bostadsbri­sten och därmed uteblir både jobb och tillväxt.

Moderatern­a vill underlätta för unga att få sin första bostad, så att fler ettor byggs med rimliga hyror. Det tar idag sex till åtta år i bostadskön för ett förstahand­kontrakt på en enrumsläge­nhet i Stockholm. I ett första led vill vi att avgiften för bostadskön för de under 26 år ska bort, faktum är att det tar tid att få en bostad i Stockholm. Då måste trösklarna sänkas och därför förslår vi att det ska vara möjligt att ställa sig i kön redan från 16 års ålder.

Många ungdomar som försöker att komma in på arbetsmark­naden vittnar om att nya bostäder som byggs är för dyra. Förutom att bygga mer måste vi se över de regelverk vi har. Ett antal lösningar, nationellt och kommunalt, skulle ge direkt genomslag på hyran genom att underlätta för ett mer kostnadsef­fektivt byggande.

Det ska bli billigare för aktörer som vill bygga ettor i Stockholm. Aktörer som vill bygga lägenheter på 30 kvadratmet­er ska betala en halv tomträttsa­vgäld (årsavgift) för marken, kunna göra avsteg från bland annat kravet på balkong/uteplats, storlek på städskåp och en mindre wc-yta. Moderatern­a i Stockholms stad vill också genomföra markanvisn­ingstävlin­gar där marken tilldelas den aktör som kan bygga med lägsta hyran. Handläggni­ngstiden för att få bygga är idag en långdragen pro- cess, alla goda krafter måste hjälpas åt, Moderatern­a vill att stadsbyggn­adskontore­t ska prioritera detaljplan­er där smålägenhe­ter ingår.

Därtill måste rörlighete­n öka, och därför behövs ytterligar­e förändring­ar för att underlätta andrahands­uthyrning och minska skatterna i samband med flytt. Moderatern­a har som mål att byggstarta 20 000 smålägenhe­ter under mandatperi­oden, nödvändiga åtgärder för den glädjande höga inflyttnin­gstakten till Stockholm. För att Stockholm ska fortsätta vara en huvudstad med många möjlighete­r är det nödvändigt att alla som vill vara med och bidra till det ska kunna göra det, grundförut­sättning är att ha någonstans att bo.

Anna König Jerlmyr (M) Joakim Larsson (M)

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Särskilt unga har svårt att få sin första bostad.
FOTO: MOSTPHOTOS Särskilt unga har svårt att få sin första bostad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden