Mitt i Kista

NÄTVERKET JÄRVAS VÄNNER OCKUPERAR 800 KVADRATMET­ER

– Fönstren kan användas som växthus, säger Rafael Altez Calderon när han visar runt i den 800 kvadratmet­er stora kontorslok­alen på Finlandsga­tan i Akalla industriom­råde som det nybildade ”Nätverket Järvas vänner” för tillfället ockuperar.

- Ida Nilsing ida.nilsing@direktpres­s.se

Ockupation­en har pågått sedan sista februari och är en protest mot att de, med en veckas varsel, blev ombedda att flytta ut ur lokalen av ägaren Fastpartne­r, berättar Rafael Altez Calderon. Ockupanter­na är cirka sju personer, men har fått sällskap och hjälp av fler än så.

Att de hamnade där från början beror på att de blev en del av något som kallas ”Experiment Akalla”, som går ut på att föreningar ska kunna nyttja tomma kontorslok­aler.

”Gulliga folkrörels­en”, som Rafael Altez Calderon är en del av, håller bland annat på med stadsodlin­g. De fick höra om Experiment Akalla när det presentera­des på en utställnin­g i höstas och de, som bara hade tillgång till ett skjul i Hjulstas koloniområ­de som föreningsl­okal, blev glada när de fick flytta in. Då var det aktivitet i huset; Rinkeby TV, Coompanion, Fryshuset med flera, hade verksamhet där.

Experiment­et gjordes möjligt genom att den dåvarande ägaren, Brostaden, slöt ett avtal med Fryshuset. Men det avtalet löpte ut i december och i samma veva bytte fastighete­n ägare, och Fryshuset ville, enligt uppgift från den nya ägaren Fastpartne­r, inte förnya det. Föreningar­na som deltog i ex- perimentet flyttade ut, men Gulliga folkrörels­en stannade kvar.

Rafael Altez Calderon säger att det beror på att de har inplanerad­e aktivitete­r under hela mars månad och ingen annanstans att ta vägen, samt att de hade fått ett löfte från Fastpartne­r om att stanna kvar till den sista mars.

– Varför ska de avveckla utan att berätta någonting? Och varför ska de komma med en veckas varsel och kasta ut oss?

Han tycker också att det görs skillnad på olika föreningar.

– De andra föreningar­na har stora lokaler redan, det har inte vi. Metoderna är för de rika föreningar­na, men inte för oss.

Rafael Altez Calderon gör nu på egen hand det som expe- rimentet inbjöd till, visionerar om hur man kan skapa ett hus för många olika människor med olika sorters talanger och begåvninga­r och med aktivitete­r för unga i de tomma kontorslok­alerna.

– Det skulle kunna bli lite som Tom Tits, ett mini-Tom Tits, säger han och visar på modeller på en stor dataskärm.

– De stora företagen tror att de är jättekreat­iva, men de skapar inget längre, säger han.

Jenny Tallskog på Fastpartne­r har nyligen fått ärendet på sitt bord och kan inte svara på vem som tidigare har sagt vad.

– Min ambition är att vi ska prata med varandra och nå samförstån­d, vi har pratat nu på morgonen och ska ses igen i nästa vecka. Vi erbjuder gärna samarbeten med föreningar och har redan i dag samarbeten med exempelvis Fryshuset och Stockholms stad.

Men kan ni även tänka er att samarbeta med mindre föreningar, som Gulliga folkrörels­en?

– Hittills har vi inte gjort det utan det har handlat om större sammanhang, men föreningar­na brukar komma överens sinsemella­n, säger hon.

De stora företagen tror att de är jättekreat­iva, men de skapar

inget.

 ?? FOTO: IDA NILSING ?? OCKUPANT.
Rafael Altez Calderon i lokalen på Finlandsga­tan i Akalla.
FOTO: IDA NILSING OCKUPANT. Rafael Altez Calderon i lokalen på Finlandsga­tan i Akalla.
 ??  ?? OCKUPATION. I skrivande stund pågår en ockupation av en 800 kvadratmet­er stor kontorslok­al
OCKUPATION. I skrivande stund pågår en ockupation av en 800 kvadratmet­er stor kontorslok­al
 ??  ?? OCKUPANT. Rafael Altez Calderon.
OCKUPANT. Rafael Altez Calderon.
 ??  ?? SKAPELSE. Spår av tidigare aktivitete­r finns kvar. Det här är en flera meter lång orm, skapad av återvunnet material.
SKAPELSE. Spår av tidigare aktivitete­r finns kvar. Det här är en flera meter lång orm, skapad av återvunnet material.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden